Strona główna Tagi Charsznica

charsznica

Warzywniczo w Charsznicy

22 stycznia firma Bejo Zaden Poland zorganizowała w Charsznicy (woj. małopolskie) spotkanie informacyjno-szkoleniowe z zakresu produkcji i ochrony warzyw, skierowane do producentów warzyw z rejonu miechowskiego.

O kiszeniu kapusty

Prawdziwą zmorą w produkcji kwaszonej kapusty jest obecność wewnątrz główek ciemnych przerostów (czyli tipburn, w Charsznicy zwany „przekładańcem”).

Święto w krainie kapusty

- Mówiąc Charsznica mamy na myśli kapustę i odwrotnie – kapusta kojarzona jest z Charsznicą. „Zielone złoto” Charsznicy, kapusta stała się symbolem gminy, jest naszym znakiem rozpoznawczym i kołem zamachowym naszej gospodarki. Cieszy fakt, że kapustę nie tylko sadzimy, uprawiamy, ale i przetwarzamy. Dzięki temu powstało w Charsznicy około 200 różnej wielkości zakładów przetwórstwa kapusty, a także ogórków i innych warzyw. Tworzymy rynek pracy, dający kilkaset miejsc zatrudnienia, powstaje cała sfera usług – mówił Jan Żebrak, wójt gminy Charsznica, podczas otwarcia 22. Charsznickich Dni Kapusty, które trwały od 10 do 11 września.

Marchew i cebula z rekomendacją

Dni Kapusty w Charsznicy są dla firm nasiennych okazją do prezentacji nie tylko odmian kapusty. Podczas ubiegłorocznej edycji spotkania można było obejrzeć m.in. interesujące nowości oraz sprawdzone odmiany marchwi i cebuli, polecane do uprawy w nadchodzącym sezonie.

Mała przetwórnia w Charsznicy

W okolicy Charsznicy (woj. małopolskie) znajduje się wiele gospodarstw, w których uprawiana jest kapusta. Tradycja kiszenia jest tam znana od lat i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przetwarzanie jej jest sposobem na podniesienie opłacalności, gdyż cena takiego surowica jest znacznie wyższa niż sprzedaż świeżych główek kapusty.

Kapusta na nowy sezon

Bogatą ofertę odmian warzyw kapustnych – w tym m.in. kapusty głowiastej białej – polecanych do uprawy w nowym sezonie produkcyjnym zaprezentowano podczas Dni Kapusty, które odbyły się we wrześniu ub.r. w Charsznicy (woj. małopolskie).

Kiszenie kapusty (charsznickiej)

Region Charsznicy jest jednym z największych zagłębi kapuścianych w Polsce. Warzywo to jest nie tylko „kołem napędowym charsznickiej gospodarki”, ale także doskonałym elementem promocji gminy, na której terenie działa ok. 150 przetwórni specjalizujących się w kiszeniu kapusty. Pod koniec sierpnia odwiedziłam jedno z gospodarstw, by poznać praktykowaną w nim technologię kiszenia tego warzywa.

Jubileuszowe charsznickie Dni Kapusty

Już po raz 20. Urząd Gminy i Gminny Ośrodek Kultury w Charsznicy zapraszają rolników, producentów rolnych oraz sympatyków na „Charsznickie Dni Kapusty” – imprezę o zasięgu ogólnopolskim. Jak co roku, tradycyjnie odbywa się ona w drugi weekend września.

W Charsznicy nie tylko kapustne

Podczas spotkania, zorganizowanego we wrześniu ub.r. w gospodarstwie Piotra Gajdy w Charsznicy przez firmę Syngenta oprócz bogatego asortymentu warzyw kapustnych przedstawiono również propozycje odmianowe innych gatunków, m.in. marchwi, cebuli, pora czy rzodkiewki.

Pomysł na małą przetwórnię…

… przedstawiła firma TTM z Brzezin podczas XIX Charsznickich Dni Kapusty (8 września br.) Firma ta działa na polskim rynku od 1989 r., oferując głównie przetwórcom i producentom żywności (szeroko pojętemu przemysłowi spożywczemu) projekty, kompletne wykonawstwo na zamówienie oraz serwis linii technologicznych wraz z ich modernizacją. W Charsznicy właściciel przedsiębiorstwa TTM Sławomir Podgajny (fot. 1) prezentował najnowszy zestaw urządzeń do szatkowania kapusty przeznaczonej do kwaszenia lub produkcji surówek, wykonany na zamówienie jednego z klientów.