brzoskwinie
Letnie cięcie drzew pestkowych
Cięcie drzew owocowych może być prowadzone przez cały rok. Dzielimy je zasadniczo na cięcie w okresie spoczynku – tzw. cięcie zimowe, oraz na prowadzone w trakcie wegetacji – tzw. cięcie letnie.
Fruitness, enjoy it!
Intensywne kolory, słodki zapach i duża zawartość wody oraz substancji odżywczych – to cechy sprawiające, że brzoskwinie i nektarynki są idealnymi owocami na lato.
Jak chronić brzoskwinie przed kędzierzawością liści
Kędzierzawość liści brzoskwini to najczęściej występująca i najgroźniejsza choroba brzoskwiń i nektaryn. Każdego roku jej objawy są obserwowane w sadach w mniejszym lub większym nasileniu.
Chronimy brzoskwinie i nektaryny przed kędzierzawością liści
Zimą, gdy pojawi się okresowe ocieplenie (gdy temperatura powietrza wzrośnie powyżej 6°C) i na skutek podwyższonej temperatury powietrza istnieje ryzyko rozluźniania się łusek na pąkach brzoskwini, zalecane jest przeprowadzenie zabiegu chemicznego przeciwko kędzierzawości liści brzoskwini.
Szkółkarzom ku przestrodze
Drzewka owocowe można sadzić jesienią, zaraz po wykopaniu ich ze szkółki lub dopiero na wiosnę. Sadzone przed zimą mogą zostać uszkodzone przez mróz, nornice, a często także przez zwierzynę łowną. Zające z całą pewnością ogryzą korę z drzewek jabłoni, jeśli sad będzie niezbyt starannie ogrodzony, a drzewka grusz, czereśni, moreli i brzoskwiń mogą w czasie zimy całkowicie zmarznąć.
Rzadziej występujące wirusy oraz fitoplazmy i wiroidy drzew pestkowych
Choroby wywoływane przez wirusy, wiroidy i fitoplazmy stanowią poważny problem w uprawach sadowniczych i szkółkarskich. Mając na uwadze ich szkodliwość, w kilku krajach Europy, w tym w Polsce, stworzono system urzędowej kontroli materiału szkółkarskiego.
Wapń w owocach roślin ziarnkowych i pestkowych
Skład mineralny owoców wpływa na wiele ich cech jakościowych, a szczególną rolę odgrywa wapń. Niedobór tego składnika w owocach spowodowany jest preferencyjnym przemieszczaniem się jonów wapnia do liści — w efekcie tylko niewielka ilość pobranego przez korzenie wapnia transportowana jest do owoców. Nawet wysoka zawartość wapnia w glebie nie gwarantuje więc uzyskiwania owoców bogatych w ten składnik, dlatego trzeba dokarmiać nim owoce drogą pozakorzeniową.