brzoskwinie
Sadownicy na Wschodzie ponoszą straty
Na przełomie marca i kwietnia kraje basenu Morza Czarnego odnotowały serię mroźnych nocy, a nawet pełnego nawrotu zimy. Największe straty dotknęły gatunków pestkowych – przede wszystkim brzoskwiń, moreli oraz czereśni. W wielu regionach są one podstawą miejscowego sadownictwa, decydują też o wynikach eksportu.
Chiński rynek owoców pestkowych
W bieżącym roku zbiory brzoskwiń i nektarynek w Chinach będą o około 4% niższe wobec roku 2012 i wstępnie oszacowane zostały na 11,5 mln ton. W omawianym okresie bieżącego roku owoce te uprawiane są na powierzchni 718,0 tys. ha.
Najwięcej hiszpańskich brzoskwiń trafia na hiszpański rynek
W 2012 roku największym importerem hiszpańskich brzoskwiń i nektarynek były Niemcy, gdzie skierowano 118,8 tys. ton tych owoców.
Optymalizacja nawadniania brzoskwini i moreli
Brzoskwinie i morele mają nieco mniejsze potrzeby wodne od jabłoni. Wynika to przede wszystkim z krótszego okresu od początku wegetacji do zbioru owoców. Dla zapewnienia brzoskwiniom i morelom odpowiedniej ilości wody do wydania wysokiego plonu oraz wysokiej jakości owoców w naszych warunkach klimatycznych niezbędne są roczne opady w granicach 530–600 mm. Są to dane przybliżone, nieuwzględniające rozkładu opadów w ciągu sezonu wegetacyjnego. Niestety w wielu rejonach kraju opady są znacznie niższe i nie osiągają nawet 500 mm. Dodatkowym problemem jest ich nierównomierny rozkład oraz coraz częstsze występowanie długich okresów bezopadowych.
O brzoskwiniach i morelach w Sandomierzu
Po raz trzeci na Zamku Kazimierzowskim w Sandomierzu (14 kwietnia br.), odbyło się VI Ogólnopolskie Spotkanie Producentów Brzoskwiń i Moreli. Konferencje te organizowane są co 2 lata i dotyczą uprawy, pielęgnacji, ochrony oraz odmian i podkładek tych gatunków. Organizatorami tegorocznej imprezy były: Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach wspomagany przez Sandomierski Oddział Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Starostwo Powiatowe w Sandomierzu.
VI Ogólnopolskie Spotkanie Producentów Brzoskwiń i Moreli
W niedzielę 14 kwietnia szósty raz spotkali się producenci i miłośnicy brzoskwiń i moreli. Organizatorem tych odbywających się co dwa lata spotkań jest Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, wspomagany przez ŚODR Modliszewice Oddział "Centrum Sadownicze" w Mokoszynie oraz Starostwo Powiatowe w Sandomierzu (tutaj impreza odbyła się po raz trzeci).
Krym stracił pestkowe
Marcowe ochłodzenie na Krymie – do -6 stopni Celsjusza - trafiło na okres kwitnienia większości gatunków pestkowych. Wstępne szacunki przemarznięć morel, brzoskwiń, ałyczy określają straty na około 90% potencjalnych plonów.
O morelach i brzoskwiniach w Sandomierzu
Zwlekająca z odejściem zima komplikuje sadownikom zaplanowanie prac w swoich sadach. Niepokoi też reakcja niektórych gatunków na nienormalny i długotrwały nawrót mrozów. Ich skutki mogą odczuć zwłaszcza pestkowe, przede wszystkim morele i brzoskwinie. Okazją do zweryfikowania cząstkowych informacji na ten i wszelkie inne interesujące sadowników uprawiających morele i brzoskwinie tematy będzie zbliżające się VI Ogólnopolskie Spotkanie producentów Brzoskwiń i Moreli.
Mniej puszkowanych brzoskwiń
Chińskie Biuro Statystyczne poinformowało, iż w sezonie 2012/2013 – to jest w okresie od czerwca 2012 r. do końca maja 2013 r., spodziewana produkcja puszkowanych brzoskwiń wyniesie około 420 tys. ton wobec 450 tys. ton w poprzednim sezonie 2011/2012.
Chronione nowości
Pod koniec października Komisja Europejska wpisała na listę produktów chronionych następne produkty z krajów członkowskich. Są to „AbensbergerSpargel/Abensberger Qualitätsspargel”, „Ciliegia di Vignola” oraz Aceituna Aloreña de Málaga.