Strona główna Tagi Brzoskwinie

brzoskwinie

Eksport hiszpańskich owoców

W minionym sezonie przewijały się przez media branżowe informacje o bardzo poważnym kryzysie, w jakim znalazło się sadownictwo hiszpańskie - zwłaszcza gospodarstwa produkujące nektarynki i brzoskwinie. Komentarze były jednoznacznie pesymistyczne, a pod kreską miał być cały sektor tej produkcji tak w Hiszpanii, jak i w innych krajach południa Europy. Lutowy raport hiszpańskiej organizacji eksporterów nie potwierdza tych ponurych danych.

Producenci brzoskwiń tracą siły?

Kryzys wywołany na południu Europy nadprodukcją brzoskwiń i nektarynek kolejny raz daje o sobie znać. Wygląda na to, że nie jest to sprawa tylko państw producentów tych gatunków. Są dwa powody, dla których i my powinniśmy zwrócić na niego uwagę.

Organizacje sadowników oczekują podwyższenia kwot owoców wycofywanych z rynku

Francusko-hiszpański problem cen owoców pestkowych (głównie morel  i brzoskwiń) jest rozwiązywany nie tylko poprzez widowiskowe, dramatyczne wystąpienia francuskich sadowników – o jakich pisaliśmy przed dwoma dniami. Dyrektor generalny stowarzyszenia kataloński sadowników AFRUCAT, Manuel Simon, spotkał się 31 lipca ze swoimi włoskimi, francuskimi i greckimi partnerami mając na celu koordynację wniosku o nadzwyczajne posiedzenie z Komisją UE.

Dramatyczny apel włoskich sadowników

„Zjedz jedną brzoskwinię lub nektarynkę dziennie!” – apelują wspólnie największe organizacje zrzeszające sadowników północnych Włoch. Oczywiście mają na myśli owoce miejscowego pochodzenia. Od 16 lipca, przez trzy tygodnie to hasło będzie docierać do włoskich konsumentów słuchających w „prime time”radia RAI, z reklam wykupionych w głównych gazetach kraju, z kanałów społecznościowych.
 

Prof. Makosz: przymrozki uszkodziły kwiaty drzew pestkowych

Wiosenne przymrozki uszkodziły również drzewa pestkowe. Będzie znacznie mniej krajowych moreli, brzoskwiń, czereśni, wiśni i śliwek, owoce będą droższe - ocenia prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowatych Eberhard Makosz.

Mechaniczne przerzedzanie kwiatów. Czy to się opłaca w sadach drzew pestkowych?

Włoscy eksperci policzyli ile sadownik zaoszczędza, gdy decyduje się na zastosowanie mechanicznego przerzedzania kwiatów w uprawach drzew pestkowych. Informacje pochodzą od Stefano Foschi (Crpv), którego cytuje freshplaza.it.
 

Włochy liderem w unijnej produkcji brzoskwiń i nektaryn

Włochy zajmują pierwszą pozycję w produkcji brzoskwiń i nektaryn w Unii Europejskiej oraz drugie miejsce w świecie (po Chinach). Według ISTAT, w sezonie 2015/16 kraj odnotował wzrost zbiorów tych owoców w ujęciu sezon do sezonu – o 2,2% do 1,413 mln ton.

Więcej brzoskwiń i nektarynek we Włoszech

Jak poinformowało CSO, w bieżącym roku spodziewane zbiory brzoskwiń przeznaczonych do konsumpcji we Włoszech to około 579,0 tys. ton, czyli o 4% więcej niż w roku 2014. Wolumen zbiorów brzoskwiń przemysłowych to około 74,0 tys. ton – czyli o 1% więcej niż rok temu, a nektarynek około 760,0 tys. ton – o 1% mniej. 

Madryt pomoże swoim sadownikom

Organizacje i kraje największych producentów brzoskwiń i nektaryn korygują swoje wiosenne prognozy plonowania tych gatunków w bieżącym sezonie. Jednak z powodu rosyjskiego embarga rząd hiszpański – na ewentualność – wystąpienia nadprodukcji przygotowuje samodzielnie akcję wycofywania tych owoców z rynku krajowego.

Komunikat 17 (wzrost zawiązków, cz. IV)

Poniżej poblikujemy czwartą część zaleceń na okres wzrostu zawiązków owocowych. Opracował je - jak i poprzednie, dostepne na naszej stronie - dyr. Adam Fura ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział w Sandomierzu.