Strona główna Tagi Brokuł

brokuł

Szkodniki warzyw atakują! Komunikat warzywniczy PROCAM 10 z dnia 13.07.2021

Zapraszamy do obejrzenia kolejnego odcinka Komunikatu Warzywniczego od Sławomira Mechackiego i Marka Dąbrowskiego (FMC) z dnia 13 lipca. System monitoringu w uprawie warzyw informuje, że w ostatnim czasie występuje duża aktywność szkodników. W uprawie warzyw kapustnych lustruje się obecność mączlika, mszycy, tantnisia, piętnówki. W marchwi aktualnie dużym zagrożeniem jest połyśnica marchwianka, z kolei na polach ziemniaka występuje duża presja stonki ziemniaczanej. Więcej szczegółów w materiale filmowym.

Dużo o kapustach i nie tylko… Łęczyca 2020

Dużo o kapustach i nie tylko… Łęczyca 2020 – to finał doświadczenia prowadzonego w gospodarstwie Przemysława Świerczyńskiego w Topoli Królewskiej.

Konsumpcja warzyw i owoców we wrześniu

Dietetycy zalecają aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Prawie co piąty (18%) Polak spełnił ten warunek we wrześniu i odsetek ten jest identyczny jak w sierpniu. Jednocześnie odnotowaliśmy niewielki wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Zbyt ubogą dietę w warzywa i owoce ma 50% Polaków, przy czym u 36% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). We wrześniu, podobnie jak w sierpniu (14%) Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki września.

Kolejny sezon z tantnisiem!

Od kilku lat tantniś krzyżowiaczek jest najgroźniejszym, spośród motyli, szkodnikiem warzyw kapustnych. Ogrodnicy mają wielki problem z jego likwidacją. Właściwie już otwartym tekstem mówią, zgodnie zresztą z obowiązującymi zasadami w ochronie roślin, że nie da się tego szkodnika całkowicie zwalczyć. Potrzebują jednak, aby ktoś wskazał – jak ograniczyć populację tego owada do wielkości niezagrażającej plonom – czyli poniżej progu szkodliwości. I oczywiście za rozsądną cenę!