Bio-Food Roztocze
Biznes na ekologii
Tradycyjnie co roku, w terminie najbliższym kolejnej rocznicy wybuchu Powstania Styczniowego, GP Bio-Food Roztocze Sp. z o.o. oraz firma BioConcept-Gardenia Sp. z o.o. organizują konferencję ekologiczną połączoną ze szkoleniem ogrodników współpracujących z organizatorami. W tym roku doroczne spotkanie odbyło się 24 stycznia w Różańcu.
Ekologicznie i opłacalnie
Grupa Producentów Biofood Roztocze organizuje jutro w miejscowości Różaniec Pierwszy (Podkarpacie) kolejną swoją coroczną konferencję dla plantatorów owoców jagodowych.
Przepisy i system dopłat nie sprzyjają rolnictwu ekologicznemu
Obecny system dopłat do rolnictwa ekologicznego, jak też zbyt skomplikowane przepisy dotyczące przetwarzania i sprzedaży żywności nie sprzyjają produkowaniu ekologicznej żywności - wynika z raportu Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.
Kompleksowo o truskawce
Podczas seminarium dla plantatorów roślin jagodowych zrzeszonych w Grupie Producentów „Bio-Food Roztocze” dotyczącego uprawy truskawek deserowych i przemysłowych, poruszano wiele zagadnień nowoczesnej technologii uprawy tego gatunku, które mogą zagwarantować wyprodukowanie wysokiej jakości owoców. Wśród nich gros dotyczyło optymalizacji nawadniania i nawożenia roślin.
Truskawki i maliny na sposób ekologiczny
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Różańcu k. Tarnogrodu odbywała się 17 listopada konferencja na temat ekologicznej uprawy truskawek i malin, zorganizowana głównie dla członków Grupy Producentów „Bio-Food Roztocze” Sp. z o.o. (fot. 1), kierowanej przez Piotra Puchalskiego (fot. 2).
Nowa przetwórnia owoców ekologicznych w Tarnogrodzie
Nowoczesną przetwórnię, która będzie w ciągu roku przerabiać 6 tys. ton owoców, w tym połowę z plantacji ekologicznych, uruchomiła w Tarnogrodzie (Lubelskie) spółka Bioconcept-Gardenia. Inwestycja kosztowała około 20 mln zł.