Strona główna Tagi Bio-Food Roztocze

Bio-Food Roztocze

Biznes na ekologii

Tradycyjnie co roku, w terminie najbliższym kolejnej rocznicy wybuchu Powstania Styczniowego, GP Bio-Food Roztocze Sp. z o.o. oraz firma BioConcept-Gardenia Sp. z o.o. organizują konferencję ekologiczną połączoną ze szkoleniem ogrodników współpracujących z organizatorami. W tym roku doroczne spotkanie odbyło się 24 stycznia w Różańcu.

Ekologicznie i opłacalnie

Grupa Producentów Biofood Roztocze organizuje jutro w miejscowości Różaniec Pierwszy (Podkarpacie) kolejną swoją coroczną konferencję dla plantatorów owoców jagodowych.
 

Przepisy i system dopłat nie sprzyjają rolnictwu ekologicznemu

Obecny system dopłat do rolnictwa ekologicznego, jak też zbyt skomplikowane przepisy dotyczące przetwarzania i sprzedaży żywności nie sprzyjają produkowaniu ekologicznej żywności - wynika z raportu Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.

Kompleksowo o truskawce

Podczas seminarium dla plantatorów roślin jagodowych zrzeszonych w Grupie Producentów „Bio-Food Roztocze” dotyczącego uprawy truskawek deserowych i przemysłowych, poruszano wiele zagadnień nowoczesnej technologii uprawy tego gatunku, które mogą zagwarantować wyprodukowanie wysokiej jakości owoców. Wśród nich gros dotyczyło optymalizacji nawadniania i nawożenia roślin.

Truskawki i maliny na sposób ekologiczny

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Różańcu k. Tarnogrodu odbywała się 17 listopada konferencja na temat ekologicznej uprawy truskawek i malin, zorganizowana głównie dla członków Grupy Producentów „Bio-Food Roztocze” Sp. z o.o. (fot. 1), kierowanej przez Piotra Puchalskiego (fot. 2).

Nowa przetwórnia owoców ekologicznych w Tarnogrodzie

Nowoczesną przetwórnię, która będzie w ciągu roku przerabiać 6 tys. ton owoców, w tym połowę z plantacji ekologicznych, uruchomiła w Tarnogrodzie (Lubelskie) spółka Bioconcept-Gardenia. Inwestycja kosztowała około 20 mln zł.