bejo zaden
Holenderskie specjały (cz. I)
Podczas holenderskich Dni Otwartych poszczególnych firm hodowlano-nasiennych w 2014 r. widać było, że ich priorytetem jest tworzenie odmian warzyw o cechach pożądanych przez plantatorów, m.in. odpornych na agrofagi, o odpowiedniej wielkość, wyrównaniu oraz jakości plonu.
Dla producentów warzyw kapustnych
18 stycznia w Charsznicy odbyło się kolejne spotkanie dla producentów warzyw kapustnych – tym razem organizatorem była firma Bejo Zaden przy współpracy z firmą Compo Expert Polska.
Przedsezonowe spotkanie z Bejo Zaden
12 grudnia w Pobiedniku Wielkim k. Krakowa odbyło się spotkanie informacyjno-szkoleniowe z zakresu produkcji i ochrony warzyw zorganizowane przez firmę hodowlano-nasienną Bejo Zaden przy współpracy ze spółką Luty Jacek.
Międzynarodowe Dni Otwarte Bejo Zaden
Od wtorku 23 września do soboty 27 września trwają Dni Otwarte firmy hodowlano-nasiennej Bejo Zaden. Spółka zaprosiła swoich klientów i zainteresowane osoby z branży do swojej siedziby w Warmenhuizen (Holandia), gdzie na polach demonstracyjnych prezentuje ofertę odmian warzyw oferowanych na całym świecie.
Ekologiczne spotkanie warzywnicze
Firma Bejo Zaden Poland oraz Urszula i Piotr Osikowie, właściciele ekologicznego gospodarstwa warzywniczego z Woli Skromowskiej (woj. lubelskie) zorganizowali 18 września spotkanie dla plantatorów. Uczestniczyli w nim nie tylko producenci warzyw ekologicznych, ale również przedstawiciele niemieckiej firmy Oköhof, kontraktującej warzywa ekologiczne.
Spotkanie cebulowo-marchwiowe w Rawiczu
21 sierpnia firma Bejo Zaden zorganizowała spotkanie dla plantatorów warzyw, którego głównym tematem była ochrona cebuli przed chwastami chorobami i szkodnikami oraz technologia przechowywania tego warzywa. Uczestnicy spotkania mieli również okazję zwiedzić przechowalnię oraz zaplecze przeznczone do przygotowywania marchwi do sprzedaży w gospodarstwie Antoniego Pieprzyka w Górze koło Rawicza.
O marchwi na spotkaniu Bejo Zaden
20 sierpnia w Jegłowniku k. Elbląga firma Bejo Zaden Poland zorganizowała spotkanie dla producentów marchwi, podczas którego przekazano wiele informacji z zakresu produkcji tego gatunku.
Holenderskie dni otwarte (cz. II)
W pierwszej części artykułu przedstawiono oferty odmian warzyw korzeniowych, cebuli i rzodkiewki różnych firm hodowlano-nasiennych, zaprezentowane podczas Międzynarodowych Dni Otwartych, które miały miejsce we wrześniu ub.r. w Holandii. Poniżej – wybrane kreacje warzyw kapustnych (red.).
Holenderskie dni otwarte (cz. I )
W dniach 24–27 września ub.r. w Holandii odbyły się Międzynarodowe Dni Otwarte głównych firm hodowlano-nasiennych (m.in. Bejo Zaden, Clause Vegetable Seeds, Nickerson-Zwaan, Monsanto, Sakata, Syngenta), podczas których zaprezentowano bogatą paletę odmian różnych gatunków warzyw. W tym artykule przedstawiamy głównie ofertę warzyw korzeniowych i cebulowych.
„Kapusta” przez przypadki
W Charsznicy uprawia się kapustę od dziesięcioleci. Kapusta to wizytówka ogrodników z tamtego regionu, którzy oferują to warzywo w różnej formie, a ich „Charsznicka kapusta kwaszona” została wpisana na listę produktów tradycyjnych w listopadzie 2006 r.