bejo zaden
Ekologiczna kolekcja warzyw
Już po raz trzeci firma Bejo Zaden zaprezentowała kolekcję gatunków i odmian warzyw w jakości ekologicznej w gościnnym gospodarstwie państwa Urszuli i Piotra Osików z Woli Skromowskiej k. Kocka. Oprócz pokazu odmian zorganizowano wykłady na temat rynku produktów ekologicznych oraz nowych technologii i środków do produkcji ekologicznej.
B-Mox – kolejny krok uszlachetniania nasion
Hodowla odmian to główny obszar działania firm nasiennych, ale nie jedyny. Coraz częściej skupiają się one także na procesach uszlachetniających nasiona. Do nasion kalibrowanych, otoczkowanych czy podkiełkowanych dołączyła technologia B-Mox.
Międzynarodowe Dni Otwarte Bejo
Firma Bejo od wtorku 27 września do soboty 1 października po raz kolejny zaprosiła przedstawicieli branży na Dni Otwarte do centrali w Warmenhuizen (Holandia).
Poznaj jakość Bejo…
... pod takim hasłem 26-25 sierpnia odbyły się Dni Otwarte holenderskiej firmy hodowlano-nasiennej Bejo Zaden Poland. Tegoroczna edycja realizowana po raz pierwszy w cyklu co dwa lata przyniosła wiele nowości, zarówno w asortymencie gatunków, odmian, jak i technologii uszlachetniania nasion.
Marchew i cebula z rekomendacją
Dni Kapusty w Charsznicy są dla firm nasiennych okazją do prezentacji nie tylko odmian kapusty. Podczas ubiegłorocznej edycji spotkania można było obejrzeć m.in. interesujące nowości oraz sprawdzone odmiany marchwi i cebuli, polecane do uprawy w nadchodzącym sezonie.
Kapusta na nowy sezon
Bogatą ofertę odmian warzyw kapustnych – w tym m.in. kapusty głowiastej białej – polecanych do uprawy w nowym sezonie produkcyjnym zaprezentowano podczas Dni Kapusty, które odbyły się we wrześniu ub.r. w Charsznicy (woj. małopolskie).
Szkolenie z firmą Bejo Zaden
17 stycznia w restauracji Planeta w Charsznicy odbyło się spotkanie dla producentów warzyw kapustnych i korzeniowych zorganizowane przez firmę Bejo Zaden, przy współpracy z firmą Compo Expert Polska.
Ekologiczne spotkanie w Woli Skromowskiej
Firma Bejo Zaden zorganizowała 18 września spotkanie w gospodarstwie ekologicznym Urszuli i Piotra Osików w Woli Skromowskiej (woj. lubelskie). Osikowie zajmują się polową uprawą warzyw.
Spotkanie cebulowe na Kujawach
3 września firma Bejo Zaden Poland, przy współudziale firm Bayer CropScience oraz Yara Poland zorganizowała dwa spotkania cebulowe na Kujawach. Pierwsze – w gospodarstwie Adama Pawlaka w Szemborowie k. Strzałkowa, a drugie w tym samym dniu popołudniu u Romana Wacha w Kościelcu k. Inowrocławia.
Pracują z dymką
Obecnie niewielu plantatorów uprawiających cebulę z dymki produkuje materiał do sadzenia we własnym zakresie. Większość z nich decyduje się na jego zakup. Podczas Dni Otwartych firmy Bejo Zaden w Holandii można było zobaczyć, jak tam produkuje się dymkę.