Strona główna Tagi Adiuwanty

adiuwanty

Herbicydy – uzupełnienie do „Programu Ochrony Roślin Warzywnych”

„Program Ochrony Roślin Warzywnych” wydawany przez Plantpress jest przewodnikiem po stale zmieniającej się liście środków ochrony roślin i zakresie ich stosowania. Wspomaga podejmowanie decyzji o ochronie warzyw przed organizmami szkodliwymi (agrofagami). Zgodnie z obowiązującymi regulacjami prawnymi agrofagi to patogeny (czynniki infekcyjne powodujące choroby roślin), szkodniki i chwasty powodujące obniżenie plonów roślin uprawnych. Integralną częścią „Programu…” jest „Program ochrony warzyw, przed chwastami”. Odzwierciedla on stan rejestracji herbicydów upublicznionych w końcu stycznia b.r., dlatego konieczne jest jego uzupełnienie.

Na Komisji Rolnictwa o środkach ochrony roślin i pozostałościach

Sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi 7 czerwca rozpatrzyła informacje ministra rolnictwa na temat aktualnej procedury rejestracji środków ochrony roślin w Polsce i  propozycji zmian  oraz regulacji prawnych w zakresie stosowania adiuwantów w środkach ochrony roślin w Polsce oraz regulacji w wybranych krajach UE i na świecie,  a także  przeciwdziałania zagrożeniom dla polskiego sadownictwa, jakimi są przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości substancji czynnych wchodzących w skład środków ochrony roślin.

Wspomagające działanie adiuwantów

Adiuwanty są to substancje przeznaczone do stosowania łącznie ze środkami ochrony roślin lub z nawozami dolistnymi w celu poprawy właściwości fizykochemicznych cieczy roboczej. Dzięki ich obecności poprawia się skuteczność zabiegu. Same adiuwanty nie mają właściwości zwalczającej patogeny, ani też nie zawierają substancji odżywczych dla roślin.