Pod rosnącymi połaciami rosyjskich szklarni ma być więcej miejsca na gatunki niszowe – za takie uznawane są tam papryka słodka, bakłażan, sałaty, zioła. Ten sektor produkcji, zajmujący obecnie około 3% powierzchni uprawnej pod szkłem, ma w najbliższych latach rosnąć szybciej niż uprawy ogórków i pomidorów.
Do roku 2023 lub następnego w rosyjskich szklarniach ma się podwoić powierzchnia uprawa gatunków niszowych – papryki, bakłażana, sałat i innych liściowych, ziół. Popyt na paprykę i bakłażany jest oceniany na około 300 tys. ton rocznie. By go zaspokoić, należy zająć pod ich uprawy dodatkowe 700 ha szklarni.
Segment szklarniowych ogórków i pomidorów powinien do 2020 roku zaspokoić rynek wewnętrzny Federacji Rosyjskiej. W bieżącym roku do drugiej dekady października w rosyjskich szklarniach zebrano 490,6 tys. ton ogórków i 299 tys. ton pomidorów.
za: hortibiz.com