W Rosji przybywa szklarni

W ubiegłym, 2017 roku w Rosji przybyło szklarni – łączna ich powierzchnia miała wynieść 2,6 tys. hektarów, o 10% więcej niż rok wcześniej. Zbiory warzyw szklarniowych zbliżają się do miliona ton (wynoszą 930 tys. t.) – w uprawie przeważają ogórki (66%), ale rośnie zainteresowanie rynku pomidorem – zwłaszcza nowymi dla wielu Rosjan odmianami malinowymi, gałązkowymi, cherry itp., co zaczyna znajdować odbicie w rodzimej produkcji szklarniowej.

Według branżowych organizacji Теплицы России (Tieplicy Rossiji) i Технологии Роста (Technołogii Rosta) osiągane aktualnie w kraju zbiory ogórków (66% w strukturze upraw) spod szkła pokrywają w 90-95% zapotrzebowanie rynku wewnętrznego Federacji Rosyjskiej w okresie marzec-październik, a w 50% od listopada do lutego.
 
Pomidory (31%) są coraz częściej uprawiane w rosyjskich szklarniach, co widać po wzroście popytu na ich nasiona. Sprzedaż ogórków pozostaje stabilna, więc następuje powolna zmiana struktury produkcji szklarniowej. Ten gatunek pokrywa zapotrzebowanie rynku wewnętrznego w około 50%.

Inne warzywa uprawiane w szklarniach stanowią 3% upraw. Sałaty i inne warzywa z pojemnikowych upraw w pełni pokrywają potrzeby lokalnych rynków – w pobliżu miejsc produkcji. W skali kraju ponad 95% papryki, bakłażana, cukinii, rzodkiewki jest importowana.

Za: agroinvestor.ru
 
PG

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNowe kredyty dla rolników, zmiana oprocentowania „klęskowych”
Następny artykułW Broniszach widać koniec sezonu owoców miękkich

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.