Według branżowych organizacji Теплицы России (Tieplicy Rossiji) i Технологии Роста (Technołogii Rosta) osiągane aktualnie w kraju zbiory ogórków (66% w strukturze upraw) spod szkła pokrywają w 90-95% zapotrzebowanie rynku wewnętrznego Federacji Rosyjskiej w okresie marzec-październik, a w 50% od listopada do lutego.
Pomidory (31%) są coraz częściej uprawiane w rosyjskich szklarniach, co widać po wzroście popytu na ich nasiona. Sprzedaż ogórków pozostaje stabilna, więc następuje powolna zmiana struktury produkcji szklarniowej. Ten gatunek pokrywa zapotrzebowanie rynku wewnętrznego w około 50%.
Inne warzywa uprawiane w szklarniach stanowią 3% upraw. Sałaty i inne warzywa z pojemnikowych upraw w pełni pokrywają potrzeby lokalnych rynków – w pobliżu miejsc produkcji. W skali kraju ponad 95% papryki, bakłażana, cukinii, rzodkiewki jest importowana.