Głównym tematem było zaprezentowanie pomidorów odmian Admiro F1 i Merlice F1 uprawianych w szklarni pokrytej szkłem dyfuzyjnym. O wymiernych korzyściach wynikających z zastosowania tego rodzaju szkła mówił Zbigniew Węgrzyn z firmy Venlo. Bracia Damian i Paweł Chrzan chętnie dzielili się z innymi ogrodnikami swoim doświadczeniem i opinią stosowania szkła o właściwościach rozpraszania promieniowania słonecznego. Zgodnie twierdzili, że światło jest ważnym czynnikiem plonotwórczym i zastosowanie tego rodzaju szła przekłada się na wzrost plonów.
– Uprawa pomidorów pod szkłem dyfuzyjnym wymaga umiejętnego nawożenia i wymaga nieco innego traktowania niż w przypadku uprawy pod zwykłym szkłem. Rośliny są wspaniałej kondycji przez cały cykl uprawy. W czasie intensywnego nasłonecznienia rośliny nie są narażone na bezpośrednie działanie promieniowania słonecznego, a owoce równomiernie się wybarwiają. Szkło dyfuzyjne chroni wierzchołki roślin przed bezpośrednim działaniem promieniowani słonecznych i ich poparzeniem, zacienia uprawę i wpływa na obniżenie temperatury – mówił D. Chrzan.
Więcej na łamach „Hasła Ogrodniczego”.
Efekt rozproszenia światła widoczny w postaci cienia roślin na posadzce szklarni w szklarni ze szkłem dyfuzyjnym
Tekst i fot. A. Wilczyńska
Więcej zdjęć ze spotkania w galerii.