Szklarnie w Holandii – mniej producentów, większa produkcja

Jak podaje CBS, holenderska rządowa agencja statystyczna, w latach 1980-2017 liczba producentów warzyw szklarniowych w Holandii spadła o 85% -  z prawie 8000 do 1261 w 2017 roku.

Średni areał produkcji zwiększył się za to w tym okresie 7 razy. W roku 1980 holenderski producent szklarniowy miał średnio 0,6 ha, podczas gdy w roku 2017 już 4 ha upraw szklarniowych.

10 największych producentów szklarniowych w Holandii posiada 10% całkowitej powierzchni upraw warzyw szklarniowych w tym kraju, która wynosi prawie 5 tys. ha.

Źródło: Fruchthandel

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPotencjał ogrodniczy Bośni i Hercegowiny
Następny artykułLubApple na targach Alimentaria w Barcelonie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.