Vivi verte to system zaprezentowany na targach Fruit Logistica 2017 na stoisku firmy Viscon. Powstał on z idei upraw in vitro oraz wielowarstwowej produkcji w kabinach oświetlanych wyłącznie LED.
Vivi verte składa się z perforowanej torebki zamykającej w sobie tackę z pożywką oraz rosnącą w niej roślinę. Całość stanowi sterylną miniaturową szklarnię, która gwarantuje konsumentowi dostęp do świeżych liści sałaty, kapusty lub ziół, które wciąż rosną u niego w domu. Jak podkreślają pomysłodawcy systemu – gwarantuje on ekstremalnie bezpieczny i czysty produkt.
Najbardziej innowacyjne w tym systemie jest założenie, że rośliny od początku produkcji, aż do stołu konsumenta rosną w tej samej pożywce (ok. 0,5 litra dawkowane jest przy rozpoczęciu uprawy i wystarcza na cały okres wzrostu) oraz w zapieczętowanej folią sterylnej atmosferze, typowej dla upraw in vitro.
Jak wszystkie sałaty gotowe do spożycia, także warzywa z Vivi verte nie wymagają mycia, ponadto nigdy nie były narażone na warunki zewnętrze, oraz nie miały styczności ze szkodnikami i patogenami, a zatem i ze środkami ochrony roślin. Konsument może produkt przetrzymywać przez 10-12 dni.
Zaletą dla producenta, który zdecyduje się na zakup technologii produkcji, jest możliwość uprawy w wielowarstwowych systemach (półki oddzielone od siebie o kilkanaście centymetrów) co pozwala upakować na niewielkiej powierzchni tysiące roślin. Odizolowanie produkcji i uniezależnienie jej od warunków atmosferycznych pozwala na stabilną produkcję w dowolnym miejscu na świecie.
Wg wyliczeń producenta systemu do obsługi wystarczą 3 osoby, które na powierzchni ok 4 000 m2 uprawy (cykl produkcji 4 tygodnie) są w stanie uzyskać w ciągu roku 1 150 000 produktu gotowego do sprzedaży.
RS