Sałata w Rajszewie

Tegoroczna wyjątkowo ciepła wiosna sprzyja uprawie niektórych gatunków warzyw m.in. sałaty masłowej. Można się było o tym przekonać w miniony piątek 18 maja podczas spotkania w gospodarstwie Jadwigi i Jarosława Dąbrowskich z Rajszewa k. Warszawy. Organizatorami spotkania były firmy Enza Zaden oraz Grupa Mularski.
Gospodarze spotkania zdecydowali się na specjalizację w uprawie tylko sałaty – głównie masłowej. W szklarniach (2500 m2) i kilku tunelach foliowych uprawiają to warzywo niemal przez cały rok. Wiele obiektów szklarniowych starego typu w Polsce niszczeje, dlatego tym przyjemniej było zobaczyć, że niektórzy potrafili odpowiednio je zaadaptować i prowadzą opłacalny biznes.
 
Starego typu szklarnie dobrze sprawdzają się do produkcji sałaty masłowej
 
W połowie maja prawie wszystkie obiekty były obsadzone odmianą Stretcha z oferty firmy Enza Zaden. Jak informował Piotr Pietrzak reprezentujący tę firmę odmiana ta jest przeznaczona do uprawy pod osłonami oraz w gruncie. Posiada odporności na choroby. Tworzy dobrze wypełnione główki o szerokiej podstawie z dużą rozetą liściową. Jarosław Dąbrowski uprawia tę odmianę od dwóch sezonów i jest zadowolony z rezultatów. Twierdzi, że jej duże, dobrze wypełnione główki o jasnozielonym kolorze dobrze sprzedają się na rynku, a szeroka, płaska podstawa główki ułatwia zbiór.
 
Część produkcji prowadzona jest w tunelach foliowych. Odmiana Stretcha wyróżnia się dużym wyrównaniem, co znacznie usprawnia zbiór
 
Ponadto podczas spotkania Piotr Pietrzak zachęcał do wypróbowania odmiany Lobetina F1 przeznaczonej do uprawy na lato. Tolerancyjnej na niekorzystne warunki uprawy, o silnym systemie korzeniowym, dzięki czemu nie ma tendencji do tipburn. Powolny wzrost i nieco grubsze liście, pozwalają na stabilną sprzedaż. W Rajszewie pokazano również nową odmianę o czerwonych, strzępiastych liściach – Lea F1, która ma być odpowiedzią na poszukiwane przez plantatorów odmiany o dość szybkim tempie wzrostu – dorównujące wzrostowi odmian o zielonych liściach.
 
Nowa odmiana Lea

Marcin Portka z grupy Mularski informował o ofercie firmy – producenta rozsad warzyw gruntowych i uprawianych pod osłonami. Rozsada sałaty w tej firmie dostępna jest od lutego. Minimalna wielkość zamówienia to jedna paleta czyli ok. 10–14 tys. szt., z tym, że przedstawiciel firmy wyjaśniał, że istnieje możliwość kompletowania zamówienia z producentami z sąsiedztwa. Rozsada sałaty przygotowywana jest w kostkach ziemnych (4 x 4 cm). Na zamówienie rozsada może być w czasie produkcji rozsady potraktowana Trichodermą (dwu lub trzykrotnie – bezpośrednio po siewie oraz w połowie okresu produkcji). Cykl produkcji rozsady sałaty trwa od ok. 28 dni zimą do 14 dni w późniejszych terminach. Rozsada pakowana jest w skrzynki po 150 szt. (z tym, że klient płaci za 144 rośliny). Do produkcji rozsady sałaty wykorzystywane są tylko nasiona otoczkowane.
 
Rozsada sałaty w kostkach ziemnych
 

Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska

Related Posts

None found

Poprzedni artykułBIOContracting w Nadarzynie
Następny artykuł„Rolnictwo to nie zabawa, nasze problemy to nie fikcja”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.