Rosja zwiększa import warzyw szklarniowych

Pomimo rosnącej produkcji warzyw w rosyjskich szklarniach rynek wewnętrzny tego kraju wykazuje rosnące zapotrzebowanie na import tej kategorii warzyw. Potwierdzają to oficjalne statystyki Rosji.

W 2018 roku import szklarniowych warzyw – pomidorów, ogórków, bakłażanów, papryki, sałat osiągnął poziom 0,9 mln ton. W porównaniu do poprzedniego, 2017 r., był to wzrost o 9%.  Ponad 65% importu przypada na pomidory, 19% na słodką paprykę, 14% na ogórki, sałaty 6-8%.

Cały przyrost importu jest spowodowany zwiększaniem się spożycia w centralnym i północno-zachodnim regionach Federacji Rosyjskiej.

Za: agroinvestor.ru

PG

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNiedoszacowany eksport ekologiczny USA do UE
Następny artykułŁotysze podsumowują skutki obniżenia VAT-u

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.