Według Stowarzyszenia Szklarnie Rosji, poziom samowystarczalności, jeśli chodzi o warzywa szklarniowe, rośnie dzięki wysokim wskaźnikom rozwoju branży. Najważniejsze uprawy to ogórki i pomidory, stanowiące odpowiednio 66% i 31% całkowitej ilości rosyjskich warzyw szklarniowych.
Samowystarczalność w zakresie zaopatrzenia w ogórki w Rosji, zgodnie z danymi Stowarzyszenia, od marca do października wynosi 90-95%, od listopada do lutego 50%. Reszta jest rekompensowana przez import.
Samowystarczalność w zakresie pomidorów jest w przybliżeniu o połowę tak wysoka jak w przypadku ogórków: w zimie podaż pomidorów jest w stanie pokryć jedynie 20-25% popytu krajowego.
Regiony z uprawami sałaty i ziół mogą prawie całkowicie pokryć lokalne zapotrzebowanie na sałatę, pietruszkę i koperek; jednakże dostawcy mogą napotkać poważne problemy związane z transportem tych łatwo psujących się produktów na duże odległości. Jeśli chodzi o inne uprawy szklarniowe, takie jak bakłażany, paprykę, cukinię czy rzodkiewkę, ich import w okresach rosnącego popytu może osiągnąć nawet 95-100% zapotrzebowania.
MP
Źródło: Fruit-inform