Rosja: produkcja warzyw szklarniowych rośnie o 40 procent

Od początku roku w Rosji zebrano 333 600 ton warzyw szklarniowych, co stanowi wzrost o 40,4% w porównaniu z tym samym okresem 2017 r.

W przypadku ogórków odnotowano wzrost o 23,6%, pomidorów o 51,9%, innych warzyw o 53,4%.

Znaczące inwestycje w produkcję szklarniową, które zostały wprowadzone od czasu rosyjskiego embarga z 2014 r. przy znacznym wsparciu ze strony rządu, przynoszą zatem owoce. Ich celem jest uczynienie Rosji w dużej mierze samowystarczalną w zakresie świeżych produktów. Dzięki środkom finansowym można rocznie budować do 200 ha szklarni.
 
Wiodącymi obszarami uprawy warzyw szklarniowych są Krasnodar, Moskwa, Stawropol i Wołgograd.
 
Źródło: Fruchthandel

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMinisterstwo o swoich działaniach na rynku warzyw
Następny artykułTruskawki: akcja – reakcja. A nas wyniki nie zaskakują…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.