Hiszpania wyeksportowała w 2016 r. 633,5 tys. ton ogórków, o 41 proc. więcej niż rok wcześniej, osiągając przy tym historyczny rekord – podaje freshplaza. Wartość eksportu tych warzyw również była rekordowa i wyniosła prawie 550 mln euro.
W ubiegłym roku średnia cena eksportowanych z Hiszpanii ogórków wynosiła 0,86 euro/kg i była o prawie 14 proc. wyższa od średniej z 2015 r. W 2016 r. najwięcej hiszpańskich ogórków zakupiły Niemcy (ok. 40 proc. eksportu) – 246 tys. ton o wartości 214 mln euro. Drugim największym importerem była Wielka Brytania – prawie 86 tys. ton o wartości 72 mln euro, a kolejnymi Holandia (85,7 tys. ton; 77 mln euro) i Francja (53 tys. ton; 46 mln euro).
W pierwszej piątce znalazła się także Polska, która sprowadziła 32,5 tys. ton hiszpańskich ogórków o wartości ponad 26 mln euro. Średnia cena tych warzyw importowanych przez łącznie 108 firm, wyniosła 0,81 euro/kg.
RS