Przyznano ją stworzonym przez naukowców z John Innes Centre (W. Brytania) nowym kreacjom pomidorów odznaczających się niezwyczajnie wysokimi zawartościami wartościowych substancji dietetycznych.
Pojedynczy „Fioletowy” pomidor (nazw odmianowych ani handlowych nie podano) zawiera szacunkowo tyle antocyjanów, co łubianka borówek. Z kolei jeden duży, stugramowy pomidor „Pomarańczowy” zawiera tyle samo korzystnych składników, co dwadzieścia siedem butelek Pinot Noir. „Żółty” pomidor zastępuje sto pięćdziesiąt gramów tofu pod względem zawartości genistein, wchodzących w skład produktów sojowych. Czwarta odmiana zawiera prozdrowotne kwercetynę i kemferol – poszukiwane w kaparach, rzodkiewkach, cebulach i rzeżusze wodnej.
Wymienione składniki bioaktywne są znane z działania ochronnego przed stanami zapalnymi, nowotworami czy chorobami układu krążenia.
Za: news.jic.ac.uk
pg