Holenderskie gospodarstwo Wima Petersa zainwestowało w doświetlanie produkowanych przez siebie pomidorów śliwkokształtnych i koktajlowych lampami typu LED. Ta zmiana technologii pozwoliła na całoroczną produkcję typów pomidora, w którym gospodarstwo się specjalizuje.
Dotychczas w sezonie zimowym wyprodukowanie pomidorów „rzymskich” (śliwkokształtnych) i koktajlowych (Tasty Tom) było niemożliwe z powodu niedostatku światła. Importowane z Hiszpanii owoce tych typów miały zaś zauważalnie niższą jakość od tej, jakiej oczekują rynki Beneluksu.
Obecnie pomidory w szklarniach (16 ha) W. Petersa są doświetlane w mieszanym systemie za pomocą lamp sodowych Green Power 600 i modułów diodowych LED Green Power. Te ostatnie doświetlają tylko partie roślin, na których formują się grona.
Wyprodukowane pomidory są sprzedawane w pakietach z dołączanymi przepisami kulinarnymi na zupy i sosy do spaghetti czy lasagne.
Za: fruit-inform.com
pg