Powierzchnia pod pomidorami w sezonie 2018/19 prognozowana jest na 49,6 tys. hektarów, czyli nieco mniej niż w 2017/18. Duży wpływ na wielkość produkcji mają warunki panujące na rynku amerykańskim, ponieważ oprócz zaopatrywania krajowego rynku meksykańskiego producenci starają się sadzić tylko to, co rynek USA wchłonie.
W sezonie zimowym stan Sinaloa jest głównym producentem i eksporterem świeżych pomidorów, podczas gdy w sezonie letnim głównymi producentami są Baja California, Michoacán, Jalisco i San Luis Potosi.
Oczekuje się, że w 2018/19 r. eksport osiągnie 1,7 mln ton, przy czym największym rynkiem eksportowym Meksyku pozostanie USA. Dane te są jednak trudne do oszacowania, ponieważ umowa o zawieszeniu płatności na pomidory między tymi dwoma krajami jest obecnie poddawana przeglądowi. Umowa, podpisana w 2013 r., jest renegocjowana co pięć lat i ustala różne ceny minimalne świeżych pomidorów meksykańskich latem i zimą, a także określa ceny owoców pochodzących z różnych reżimów technologicznych.
Za: Eurofresh Distribution
PG
Normal
0
21
false
false
false
PL
X-NONE
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standardowy;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:none;
mso-hyphenate:none;
text-autospace:ideograph-other;
font-size:12.0pt;
font-family:”Times New Roman”,”serif”;
mso-bidi-font-family:Arial;
mso-font-kerning:1.5pt;
mso-fareast-language:ZH-CN;
mso-bidi-language:HI;}