Polska jest europejskim potentatem w produkcji pieczarek. Grzyby z Polski stopniowo zdobywają dominację na rynkach wielu krajów Unii Europejskiej stając się coraz większą konkurencja dla miejscowych producentów.
Aktualna produkcja pieczarek w kraju wynosi – według IERiGŻ – około 325 tys. ton, a uprawia się je na powierzchni 244 hektarów. Spożycie krajowe sięga 2,7 kg na mieszkańca.
Większość – nawet 70% tych grzybów jest eksportowana. Głównym odbiorcą od lat są Niemcy, którzy kupują 30,5 tys. ton (około 25%) wysyłanych za granice polskich pieczarek. Drugim rynkiem jest W. Brytania sprowadzająca ich około 26,3 tys, ton. Na trzecim miejscu plasuje się Białoruś z importem 15,4 tys. ton.
Ceny skupu pieczarek na eksport wahały się w tym roku w widełkach 1,39-1,45 €/kg, zaś za grzyby na rynek wewnętrzny płacono około 5,07 zł/kg.
za: AGROtydzień