Jak informował Tomasz Marasik, właściciel przedsiębiorstwa Toma Seeds, podkładka ta jest genetycznie odporna na Phytophthora capsici, organizm z gromady lęgniowce (Oomysetes) powszechnie określany glono- lub grzybopodobnym, będący sprawcą zgnilizny pierścieniowej podstawy łodyg i owoców papryki.
Groźny patogen
Jak podkreślał T. Marasik, w wielu gospodarstwach specjalizujących się w uprawie papryki, od kilku lat narasta problem z tą chorobą. W rejonie podkrakowskim dotyczy to co najmniej 50% plantacji, w radomskim – 30%. Pierwsze symptomy pojawiają się po upływie ok. 3 tygodni od posadzenia rozsady na miejsce stałe, a procent porażonych roślin zależy od kumulacji patogenu w podłożu. W przypadku nieprzestrzegania zmianowania, co w Małopolsce jest częste, ze względu na duże rozdrobnienie gospodarstw, zainfekowane bywa nawet 100% roślin. Kwestią czasu pozostaje tylko moment likwidacji uprawy. Z uwagi na opanowanie i zniszczenie przez P. capsici tkanek szyjki korzeniowej lub pędu głównego papryki u jego podstawy (stąd polska nazwa choroby) oraz zaczopowanie wiązek przewodzących, roślina więdnie, jest zahamowana we wzroście (fot. 1), przy silnym porażeniu – zamiera. Objawy choroby widoczne są także na owocach w postaci ich drobnienia, czasami również gnicia (mokra zgnilizna).
Fot. 1. Zahamowanie wzrostu i zamieranie roślin papryki porażonej przez Phytophthora capsici
Rozwiązaniem, które może zapobiec takiemu scenariuszowi, jest zaszczepienie papryki na podkładce Brutus F1 (fot. 2), co, według T. Marasika, uchroni odmiany szlachetne (wśród których nie ma odpornych) przed zgnilizną podstawy pędu.
Fot. 2. Szczepiona rozsada papryki
Etapy produkcji rozsady szczepionej
Po dwóch tygodniach od wysiewu nasion podkładki Brutus F1, jej siewki należy przepikować do multiplatów o średnicy pojedynczej komórki minimum 4 x 4 cm. Tego samego dnia, po policzeniu pikówek I i II klasy, wysiewa się odpowiednią liczbę nasion (o 15% większą niż łączna liczba pikówki obu klas) odmiany szlachetnej. Po upływie kolejnych dwóch tygodni siewki odmiany szlachetnej nadają się do zaszczepienia na podkładce metodą analogiczną jak w przypadku pomidorów.
Przez 7 dni po zaszczepieniu producent powinien utrzymywać temperaturę w pomieszczeniu z roślinami wynoszącą 26–27°C. Co godzinę lub co półtorej wymagane jest uruchomienie zraszaczy w celu utrzymywania maksymalnej wilgotności otoczenia. W takich warunkach uzyskuje się zrosty na poziome 90–95%.
Cena pojedynczego nasiona podkładki wynosi 0,30 zł, a odmiany szlachetnej 0,35–0,45 zł. – W sytuacji, kiedy uprawa papryki na danym stanowisku jest niemożliwa przez kilka lat, ze względu na zagrożenie ze strony P. capsici, wykorzystanie rozsady szczepionej na podkładce całkowicie odpornej na ten patogen daje gwarancję uzyskania plonów – argumentował wyższe nakłady na rozsadę szczepioną T. Marasik.
Katarzyna Kupczak, fot. 1,2 archiwum firmy Tooma Seeds
Artykuł pochodzi z numeru 10/2013 „Hasła Ogrodniczego”