Polska jest europejskim liderem w produkcji pieczarek. Jednym z centrów ich produkcji jest powiat łosicki na Mazowszu. Tamtejsi plantatorzy wraz z pracującymi na ich rzecz firmami obchodzą dwudniowe Święto Pieczarki.
Wielkość tegorocznej produkcji pieczarek w Polsce szacuje się na poziomie 335 tysięcy ton. To stawia nas w ścisłej czołówce światowej, za Chinami i USA – powiedział Informacyjnej Agencji Radiowej Krystian Szudyga, prezes Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych. Dodał, że Polska i Holandia produkują niemal 50 procent pieczarek na rynek europejski.
Swoistym zagłębiem jest niewielki powiat łosicki na Mazowszu, gdzie łączna powierzchnia upraw sięga kilkudziesięciu hektarów a tygodniowa wielkość produkcji to kilkaset ton grzybów. Pieczarki spod Łosic trafiają do kilkudziesięciu krajów.
Za: IAR
pg