„Pepper Show”

Pod takim hasłem odbyło się w sierpniu w Gruszowie k. Nowego Brzeska (woj. małopolskie), w gospodarstwie Janusza Chmielarskiego spotkanie, podczas którego zaprezentowano nowe i popularne w tym regionie odmiany papryki. Pokaz zorganizowany został przez Centrum Ogrodnicze „Polger” i koncern Monsanto (właściciel marek De Ruiter i Seminis) przy współudziale firm Bayer CropScience, Tradecorp i Yara Poland.

W gospodarstwie J. Chmielarskiego można było obejrzeć i porównać ze sobą owoce papryki typu blok, m.in. odmian: Red Knight F1, Velero F1, Aifos F1 (wszystkie trzy czerwone), Orange Glory F1 (pomarańczowe), Shanghai F1 i Tallante F1 (obie żółte). W tym sezonie rośliny na plantacji posadzono 24 kwietnia, a pierwszy zbiór handlowy odbył się 8 czerwca.

Największą uwagę producentów uczestniczących w spotkaniu zwróciła papryka o owocu w typie kapia (klasyczny, wydłużony stożek). Jak poinformował Marcin Piechota z działu rozwoju produktu firmy Monsanto, choć papryka o stożkowym kształcie na rynku warzyw świeżych i w zakładach przetwórczych jest dopiero „nowicjuszem”, to cieszy się dużą popularnością konsumentów, głównie ze względu na słodki smak owoców. Według informacji przekazanych przez prelegenta, w tym sezonie owoce stożkowe osiągały wyższą cenę niż blokowe. Wśród najplenniejszych i najwcześniejszych odmian w typie kapia specjalista wyróżnił mieszańca Kaptur F1 (fot. 1).

Fot. 1. Wczesna odmiana Kaptur F1

Ze względu na dość wysokie rośliny (80–100 cm) zalecał uprawę w nieogrzewanych, wysokich tunelach foliowych. Rośliny charakteryzują się silnym wigorem i bardzo dobrze zawiązują owoce również w uprawie polowej. Dobre ulistnienie jest gwarancją ochrony owoców przed oparzeniami słonecznymi. W fazie dojrzałości zbiorczej papryka wybarwia się na ciemnozielono, a w fazie dojrzałości fizjologicznej przybiera intensywnie czerwony kolor.

– W ubiegłorocznych doświadczeniach wyniki dotyczące plonowania mieszańca Kaptur F1 przewyższały nawet tradycyjnie uprawiane w Polsce odmiany w typie blok. Ponadto nie zareagował on negatywnie na trudne warunki uprawy (zimne noce w czerwcu i lipcu). Stożkowe owoce osiągają długość do 19 cm, a grubość ścianki wynosi 7–8 mm. Ze względu na wysoką zawartość suchej masy oraz cukrów są chętnie pozyskiwane przez zakłady przetwórcze – poinformował M. Piechota.

Odmiana Ariadni F1 (fot. 2) charakteryzuje się nieco krótszymi owocami (14–17 cm długości), które w fazie dojrzałości fizjologicznej przebarwiają się z jasnozielonych na ciemnoczerwone. Owoce o ściance 10-mm są dość ciężkie, pojedynczy może osiągać masę do 300 g. Jest to plenny mieszaniec, bez skłonności do zakleszczania się owoców. Jego rośliny są niższe (70–80 cm) niż u odmiany Kaptur F1 i jest to propozycja do uprawy w nieogrzewanych tunelach foliowych (niskich i wysokich), a także w polu. Jej wartością dodaną jest trwałość pozbiorcza.

Fot. 2. Owoce mieszańca Ariadni F1 wybarwiają się z jasnozielonych na czerwone
 
W Gruszowie zaprezentowano także plenną odmianę testowaną pod numerem hodowlanym SV0102PP F1 (fot. 3), której owoce przebarwiają się z jasnozielonych na czerwone. Plonuje ona o kilka dni wcześniej niż odmiana Ariadni F1 i jest rekomendowana przez hodowców do uprawy w tunelach foliowych oraz w polu.

Fot. 3. W Gruszowie zaprezentowano nową odmianę będącą jeszcze w testach hodowlanych pod numerem SV0102PP F1

Anna Wilczyńska
Fot. 1-3 A. Wilczyńska

Artykuł pochodzi z numeru 12/2015 „Hasła Ogrodniczego”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWe Włoszech komary, mimozy, pierwiosnki i susza
Następny artykułOd stycznia 1000 zł na dziecko również dla rolników

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.