Pepper Caffe – prezentacja nie tylko papryki

W niedzielę 3 sierpnia, w Grabowskiej Woli k. Potworowa zorganizowane zostały warsztaty szkoleniowe dla producentów warzyw. Gospodarzami spotkania byli Państwo Małkowie, a tematem przewodnim – jak na rejon Potworowa przystało - papryka.
Organizatorzy: Monsanto (oferuje odmiany firm Seminis, De Ruiter), Agrarius oraz Azelis nie zapomnieli także o innych gatunkach uprawianych w tym rejonie jak np. oberżyna. Wśród prezentowanych odmian najwięcej mówiono o papryce białej: Maradona F1 i Belladona F1, żółtej: Tallante F1 i Shanghai F1, czerwonej  Velero F1 i Pedrosan F1 oraz wciąż mało w Polsce popularnej pomarańczowej – Orange Glory F1. Kamil Bartkowski, Henryk Zając i Krzysztof Grzyb (Monsanto) skupili się na omówieniu właściwości poszczególnych mieszańców i agrotechnice ich uprawy. Pełną ofertę swoich produktów przedstawili Jacek Ceglarski i Barbara Głaczkowska, doradcy firmy Azelis, którzy wyjaśnili uczestnikom spotkania kwestie nawożenia (w tym fertygacji) oraz dokarmiania dolistnego. Dodatkowo reprezentanci firmy Agrarius (Krzysztof Grzyb podczas prelekcji w tunelach, a Magdalena Marcinkowska-Rycerz i Paulina Mnich podczas indywidualnych rozmów na stoisku firmy) skupili się na walce z najczęściej występującymi w uprawie papryki problemami – chorobami powodowanymi przez kompleks patogenów Fusarium/Verticillium
Wszyscy przedstawiciele firmy także prowadzili z przybyłymi producentami indywidualne konsultacje i dzielili spostrzeżeniami z bieżącego sezonu. 
 
Dorota Łabanowska-Bury
 
Zapraszam do galerii. 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułBrytyjczycy zbiorą rekordowo dużo malin
Następny artykułPolskie jabłka mogą trafić na indyjskie stoły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.