W niedzielę 3 sierpnia, w Grabowskiej Woli k. Potworowa zorganizowane zostały warsztaty szkoleniowe dla producentów warzyw. Gospodarzami spotkania byli Państwo Małkowie, a tematem przewodnim – jak na rejon Potworowa przystało - papryka.
Organizatorzy: Monsanto (oferuje odmiany firm Seminis, De Ruiter), Agrarius oraz Azelis nie zapomnieli także o innych gatunkach uprawianych w tym rejonie jak np. oberżyna. Wśród prezentowanych odmian najwięcej mówiono o papryce białej: Maradona F1 i Belladona F1, żółtej: Tallante F1 i Shanghai F1, czerwonej Velero F1 i Pedrosan F1 oraz wciąż mało w Polsce popularnej pomarańczowej – Orange Glory F1. Kamil Bartkowski, Henryk Zając i Krzysztof Grzyb (Monsanto) skupili się na omówieniu właściwości poszczególnych mieszańców i agrotechnice ich uprawy. Pełną ofertę swoich produktów przedstawili Jacek Ceglarski i Barbara Głaczkowska, doradcy firmy Azelis, którzy wyjaśnili uczestnikom spotkania kwestie nawożenia (w tym fertygacji) oraz dokarmiania dolistnego. Dodatkowo reprezentanci firmy Agrarius (Krzysztof Grzyb podczas prelekcji w tunelach, a Magdalena Marcinkowska-Rycerz i Paulina Mnich podczas indywidualnych rozmów na stoisku firmy) skupili się na walce z najczęściej występującymi w uprawie papryki problemami – chorobami powodowanymi przez kompleks patogenów Fusarium/Verticillium.
Wszyscy przedstawiciele firmy także prowadzili z przybyłymi producentami indywidualne konsultacje i dzielili spostrzeżeniami z bieżącego sezonu.
Dorota Łabanowska-Bury
Zapraszam do galerii.