Producentem, który zdecydował się na wdrożenie prób uprawy bezglebowej w swoim gospodarstwie, był Tadeusz Zalewski. W trzech z 10 tuneli, w jakich plantator prowadzi produkcję, posadzono rośliny w matach z podłożem kokosowym. W dwóch z tych tuneli uprawiana jest papryka, w jednym – oberżyna. Rośliny można było porównać z tymi uprawianymi w sąsiednich tunelach metodą tradycyjną. O szczegółach przygotowania tunelu i zaplecza technicznego do uprawy bezglebowej, a także o samym prowadzeniu tego typu produkcji mówił Piotr Słomiany z firmy Grow Concept.
Zaprezentowana podczas spotkania technologia spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem ze strony producentów z „rejonu paprykowego”, jak określa się tereny położone na zachód od Radomia, ze względu na olbrzymi problem problem z chorobami powodującymi uwiądy roślin papryki z jakimi się borykają. Papryka uprawiana jest tam w monokulturze, często przez dziesiątki lat na tych samych stanowiskach. Opracowanie efektywnej i opłacalnej technologii uprawy w „oderwaniu” od gleby pozwoliłoby rozwiązać ten palący problem.