Papryka, cukinia i bakłażan – kampania promocyjna

„Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana z południa Mazowsza” - pod taką nazwą rozpoczęła się 10 lipca br. kampania organizowana przez Zrzeszenie Producentów Papryki RP. Realizacja tej inicjatywy była możliwa dzięki wsparciu środków finansowych z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Przylepnica szklarniowa – opis szkodnika, szkodliwość i ochrona

Wygląda dziwnie, poniekąd nawet fantazyjne formy można określić jako atrakcyjne. Pierwsze słowa, nie tylko amatorów brzmią nawet: O, jakie fajne!!! Co to??? No właśnie, po wyjaśnieniu następuje konsternacja, a potem dociekanie, jak się tego pozbyć. Mamy bowiem do czynienia z czerwcem, którego woreczki jajowe są charakterystyczne i łatwe teraz (z końcem czerwca, początkiem lipca) do zauważenia. Dlatego jest to najlepszy moment na obserwacje i rozpoczęcie zwalczania tego szkodnika.

Stały spadek eksportu holenderskich pomidorów

Spadek eksportu holenderskich pomidorów trwa nieprzerwanie od dwudziestu lat. Jednak wzrost cen ratuje nieco sytuację.

Notowania cen warzyw

Spadły ceny cebuli, marchwi i ogórków szklarniowych, wzrosły ceny ogórków gruntowych i pomidorów. Ceny warzyw kapustnych są dość niskie – podaje Rynek Hurtowy Bronisze w dzisiejszym komunikacie.

Innowacje szklarniowe nagrodzone na targach GreenTech

Podczas pierwszego dnia targów GreenTech w Amsterdamie przyznano prestiżowe nagrody Innovation Awards.

Ceny warzyw na rynku hurtowym

Ceny warzyw z ubiegłorocznych zbiorów są nadal wysokie. Spada cena młodych krajowych ziemniaków. Warzywa spod osłon - bez większych wahań cenowych. Rynek Hutrowy Bronisze podaje najświeższe notowania.

ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus) zagraża uprawom pomidora i papryki

Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) stwarza duże zagrożenie dla upraw pomidora i papryki w krajach Unii Europejskiej. W przypadku przeniknięcia do Polski, wirus ten z dużym prawdopodobieństwem byłby w stanie rozwijać się w uprawach szklarniowych tych roślin – poinformował PIORiN w raporcie (nr 9) dotyczącym nowych zagrożeń fitosanitarnych dla Polski.

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek obecnie stosowane są jakieś nowe metody uprawy, które sprawiają, że są one zdrowsze i smaczniejsze? A może jednak nic się nie zmieniło od lat?

Wspomnienie o Tadeuszu Moczulskim (1949-2019)

Tadeusz Moczulski był wspaniałym, godnym zaufania człowiekiem pracy, wizjonerem. W naszej pamięci na zawsze zapisze się jako osoba nie odmawiająca pomocy innym, w pełni zaangażowana we wszystko czym się zajmował. Był człowiekiem mądrym, uczciwym, serdecznym i ciepłym do świata i ludzi. W swoim postępowaniu zawsze kierował się uczciwością i pragmatyzmem. Zawsze też starał się dostrzec człowieka i jego potrzeby.

Ryby w szklarni?

Dlaczego by nie? – Jeśli czują się tam jak ryba w wodzie… O tę właśnie wodę chodzi, dokładnie: o jej temperaturę.