Uprawa papryki w monokulturze prowadzi do nagromadzenia się w glebie sprawców chorób. Symptomy uwiądu roślin mogą pojawić się zaledwie kilka tygodni od posadzenia rozsady na miejsce stałe, a procent porażonych roślin zależy od kumulacji patogenu w podłożu.
Inwestycja w system korzeniowy
By ograniczyć występowanie negatywnego działania patogenów chorobotwórczych na roślinach, Marcin Oleszczak z firmy INTERMAG informował plantatorów, że zjawisko więdnięcia roślin papryki może mieć wiele przyczyn i czasem może być ono trudne do zdiagnozowania. Poza wyborem odmiany tolerancyjnej na choroby odglebowe, specjalista poruszył temat produkcji rozsady i zaszczepienia systemu korzeniowego roślin papryki mikroorganizmami symbiotycznymi. Do tego celu zalecał stosowanie biopreparatu Bactim Radinet, w formie proszku, który zawiera konsorcjum grzybów mikoryzowych (48%), bakterii i grzybów ryzosferowych oraz promieniowców silnie stymulujących wzrost i rozwój roślin oraz zwiększających bioróżnorodność gleb i substratów. Należy podkreślić, że grzyby mikoryzowe żyją w symbiozie z roślinami, które zasiedlają ich system korzeniowy.
Preparat stosuje się w dawce 5 g na 1,5−2 l wody na paletę rozsadową. Jak przekazał prelegent –do najważniejszych korzyści związanych z zaszczepieniem rozsady grzybami mikoryzowymi na etapie produkcji rozsady należą: krótszy czas produkcji rozsady, zwiększenie odporności roślin na stresy abiotyczne i biotyczne, szybsze przyjmowanie się roślin na miejscu stałym, szybsze zawiązywanie zawiązków.
Symbioza – zjawisko współżycia przynajmniej dwóch gatunków organizmów, które przynosi korzyść każdej ze stron lub jednej, a drugiej nie szkodzi.
Mikoryza – współżycie korzeni rośliny i grzyba (ekto- i endotroficzne), który wspomaga pobieranie wody i soli mineralnych, przez co powoduje „zwiększenie aktywności i powierzchni chłonnej” systemu korzeniowego rośliny (szczególnie jej strefy włośnikowej), a sam korzysta z substancji odżywczych docierających do korzenia, powstałych w drodze fotosyntezy. |
Kolejnym krokiem w ograniczeniu więdnięcia roślin papryki jest zastosowanie produktu Bactim Fertimax, który należy stosować po przyjęciu się rozsady na miejscu stałym. Biopreparat zawiera zestaw wyselekcjonowanych bakterii rodzaju Bacillus i Pseudomonas oraz grzybów ryzosferowych z rodzaju Trichoderma i Gliocladium. Należy go stosować w łącznej dawce 1,5 kg/ha − pierwszą dawkę po przyjęciu się rozsady w dawce 1 kg/ha, a kolejne aplikacje systematycznie, co 14–21 dni w dawce 0,125 kg/ha − informował M. Oleszczak, i jak dodał −Szybkie zasiedlanie się pożytecznych organizmów w glebie ogranicza rozwój odglebowych chorób grzybowych. Mikroorganizmy indukują systemiczną odporność roślin, dzięki czemu rośliny są mniej podatne na choroby. Chronią system korzeniowy tworząc naturalną barierę przed patogenami odglebowymi. Ponadto umożliwiają lepsze wykorzystanie nawozów i mniejsze zużycie środków ochrony roślin oraz zwiększają ilość i jakość plonu.
W przypadku, gdy stanowisko pod uprawę papryki było odkażane chemiczne warto zastosować biopreparat Bactim Vigor (poprzez fertygację) w dawce 2 kg/ha.
Z natury dla papryki
Specjalista z firmy INTERMAG podczas spotkania z producentami papryki wyszczególnił zalecenia ograniczające więdnięcie roślin papryki na stanowiskach:
- o wysokim poziomie porażenia należy zastosować: chemiczne odkażanie gleby oraz strategię trzech kroków (wybór odmiany tolerancyjnej na choroby odglebowe + Bactim Radinet + Bactim Vigor 2 kg/ha (do pierwszej fertygacji) + Bactim Fertimax 0,5−1 kg/ha)
- o niskim i średnim poziomie porażenia chorobami – zastosować strategię trzech kroków (odmiana tolerancyjna + Bactim Radinet + Bactim Fertimax do 1,5 kg/ha w sezonie produkcyjnym)
- wolnych od uwiądów zastosować strategię trzech kroków (odmiana tolerancyjna + Bactim Radinet + Bactim Fertimax do 1 kg/ha)
- na których notuje się zwiększone występowanie nicieni warto zastosować strategię trzech kroków (odmiana tolerancyjna + Bactim Receptor + Bactim Radinet + Bactim Fertimax 1 kg/ha)
Jaki jest cel stosowania preparatów mikrobiologicznych:
– budowanie bioróżnorodności gleby;
– poprawa poziomu odżywienia roślin w składniki pokarmowe ●możliwość ograniczenia nawożenia mineralnego;
– poprawa zaopatrzenia roślin w wodę;
– silna biostymulacja roślin;
– wzrost odporności na stresy biotyczne i abiotyczne;
– ograniczenie szkodliwości niektórych patogenów;
– poprawa parametrów jakościowych plonu.
Podczas spotkania z producentami papryki w radomskim zagłębiu paprykowym Jan Wcisło z firmy INTERMAG mówił o nowościach przedsiębiorstwa na 2019 r. Wyszczególnił on m.in. serię nawozów Dropfert oraz nawozy Mikro Plus, Foton, Plonvit żel, Optisil Eko (do upraw ekologicznych), Wapnovit Turbo (wyprodukowany w technologii INT). Prelegent informował producentów o Aditens Max, adiuwancie systemicznym.
Anna Wilczyńska
fot. A. Wilczyńska, M. Oleszczak
Źródło: https://www.warzywa.pl/ograniczyc-uwiady-papryki/