Ogórki – partenokarpiczna nowość

W tym sezonie firma Monsanto (Seminis) wprowadziła do sprzedaży nową odmianę ogórka partenokarpicznego SV3506CV F1, polecaną do uprawy od najwcześniejszych nasadzeń – w cyklach wczesnowiosennym, letnim i jesiennym. Nowa odmiana była prezentowana podczas ubiegłorocznych targów w Gołuchowie (fot. 1).

Jak informował Marcin Piechota z firmy Monsanto (fot. 2), mieszaniec ten należy do nowej generacji ogórków partenokarpicznych marki Seminis, które charakteryzują się wysoką plennością (wysoki plon wczesny i całkowity) oraz doskonałą jakością owoców. Ich uprawa jest łatwa, związana z niższymi nakładami pracy niż u standardowych odmian.

Rośliny cechują się generatywnym typem wzrostu. Mają otwarty pokrój i małą tendencję do tworzenia pędów bocznych. Dzięki krótkim międzywęźlom są łatwe w pielęgnacji, co wpływa na mniejsze nakłady pracy podczas uprawy i zbioru owoców. Odmiana wyróżnia się ponadto silnym systemem korzeniowym, dzięki czemu jest bardziej tolerancyjna na wysoką temperaturę latem. Grubobrodawkowe owoce mają ciemnozieloną skórkę (ciemniejsza niż u firmowego standardu – odmiany Mirabelle F1). Ich długość wynosi 11–12 cm, a średnica 3,4 cm. Przez cały cykl uprawy są wyrównane i zachowują prawidłowe proporcje między długością a średnicą.

Jak przekazał przedstawiciel firmy Monsanto, odmiana jest przydatna do uprawy w ogrzewanych i nieogrzewanych tunelach foliowych (niskich oraz wysokich), a także w szklarniach, w różnych podłożach. Owoce są przeznaczone do sprzedaży na rynku warzyw świeżych, stanowią też doskonały surowiec do produkcji tzw. ogórków małosolnych.

Fot. 2. O cechach nowego mieszańca informował Marcin Piechota

Tekst i fot. Anna Maciejuk

Informacja pochodzi z numeru 6/2016 „Hasła Ogrodniczego”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKE przedłużyła zgodę na stosowanie glifosatu
Następny artykuł1 lipca – Dzień Polskiej Borówki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.