Koncern Monsanto Polska (marka DeRuiter), we współpracy z firmami Grodan, Yara Poland i Grupa Producentów Rozsad Krasoń, zorganizował 28 sierpnia br. spotkanie z producentami pomidora szklarniowego, które odbyło się w Gospodarstwie Rolno-Ogrodniczym Małgorzaty, Moniki i Piotra Floriańczyków w miejscowości Całowanie pod Warszawą (czyt. też HO 6/2015).
Piotr Dutkowski z koncernu Monsanto omówił główne odmiany pomidora szklarniowego marki De Ruiter – średnioowocową Admiro F
1, wielkoowocowe Foronti F
1 i Torero F
1 oraz malinową Tomimaru Muchoo F
1. Natomiast dr Katarzyna Tykarska-Duchovska (fot. 1) mówiła o obiecujących nowościach, testowanych w gospodarstwie w Całowaniu. Poinformowała o dwóch nowych odmianach wprowadzanych w tym sezonie do sprzedaży– DR6304TH F
1 oraz DR3896TH F
1 (odmiana ma już zatwierdzoną nazwę – Rivendell F
1). Obydwie są propozycjami w segmencie mieszańców średnioowocowych, ale o nieco większych owocach niż standardowej w tej grupie odmiany Admiro F
1.
Jak mówiła specjalistka, są one odpowiedzią na oczekiwania rynku, gdyż w ostatnich latach zaobserwowano wzrost zapotrzebowania na nieco większe owoce – czyli o kalibrze BB+, lokującym się pomiędzy odmianami średnio- i wielkoowocowymi. W czasie spotkania można było przyjrzeć się zerwanym owocom, prezentowanym w opakowaniach kartonowych i ocenić ich jakość, a także obejrzeć rośliny w warunkach produkcyjnych podczas zwiedzania szklarni. Owoce odmiany DR6304TH F1 (170−190 g) są intensywnie wybarwione, wyrównane w gronach (fot. 2).
Fot. 2. Owoce odmiany DR6304TH F1 są intensywnie wybarwione i wyrównane w gronach
Rośliny na początku sezonu wymagają uszczykiwania jednego liścia w wierzchołku oraz stosowania silnych bodźców generatywnych, za co odwdzięczają się jakością i wielkością plonów. Zdaniem specjalistki, pod tym względem mieszaniec ma ogromny potencjał.
Druga odmiana − DR3896TH F1− ma nieco mniejsze owoce (pojedynczy o masie 160−180 g), zbliżone wielkością do Admiro F1. Charakteryzuje je wysoka jakość i bardzo dobry smak. Rośliny są mocne (fot. 3), a odmiana polecana jest do nieco późniejszych nasadzeń (od połowy stycznia). Zaletą obydwu mieszańców jest odporność na mączniaka prawdziwego.
Fot. 3. Mocne rośliny mieszańca DR3896TH F1 są dodatkowo odporne na mączniaka prawdziwego
Wojciech Wojcieszek z firmy Yara Poland mówił o wpływie nawożenia na smak pomidora. Zaprezentował także założenia kampanii „Produkuj ze smakiem”, realizowanej od ponad 7 lat przez firmę Yara Poland. Producentom pomidorów szklarniowych polecał wieloskładnikowe nawozy z linii Superba™, zawierające podstawowe makroelementy oraz schelatowane mikroelementy.
Grzegorz Krasoń przedstawił ofertę rozsad z Grupy Producentów Rozsad Krasoń (czyt. też HO 9/2015), a Tomasz Kosch z firmy Grodan zaprezentował podłoża z wełny mineralnej, m.in. kostki Plantop Delta i maty Grotop Master.
Tekst i zdjęcia: Anna Maciejuk
Artykuł pochodzi z numeru 10/2015 miesięcznika „Hasło Ogrodnicze”