Odmianowe testy w Całowaniu

Koncern Monsanto Polska (marka DeRuiter), we współpracy z firmami Grodan, Yara Poland i Grupa Producentów Rozsad Krasoń, zorganizował 28 sierpnia br. spotkanie z producentami pomidora szklarniowego, które odbyło się w  Gospodarstwie Rolno-Ogrodniczym Małgorzaty, Moniki i Piotra Floriańczyków w miejscowości Całowanie pod Warszawą (czyt. też HO 6/2015).
Piotr Dutkowski z koncernu Monsanto omówił główne odmiany pomidora szklarniowego marki De Ruiter – średnioowocową Admiro F1, wielkoowocowe Foronti F1 i Torero F1 oraz malinową Tomimaru Muchoo F1. Natomiast dr Katarzyna Tykarska-Duchovska (fot. 1) mówiła o obiecujących nowościach, testowanych w gospodarstwie w Całowaniu. Poinformowała o dwóch nowych odmianach wprowadzanych w tym sezonie do sprzedaży– DR6304TH F1 oraz DR3896TH F1 (odmiana ma już zatwierdzoną nazwę – Rivendell F1). Obydwie są propozycjami w segmencie mieszańców średnioowocowych, ale o nieco większych owocach niż standardowej w tej grupie odmiany Admiro F1.

Jak mówiła specjalistka, są one odpowiedzią na oczekiwania rynku, gdyż w ostatnich latach zaobserwowano wzrost zapotrzebowania na nieco większe owoce – czyli o kalibrze BB+, lokującym się pomiędzy odmianami średnio- i wielkoowocowymi. W czasie spotkania można było przyjrzeć się zerwanym owocom, prezentowanym w opakowaniach kartonowych i ocenić ich jakość, a także obejrzeć rośliny w warunkach produkcyjnych podczas zwiedzania szklarni. Owoce odmiany DR6304TH F1 (170−190 g) są intensywnie wybarwione, wyrównane w gronach (fot. 2).

Fot. 2. Owoce odmiany DR6304TH F1 są intensywnie wybarwione i wyrównane w gronach

Rośliny na początku sezonu wymagają uszczykiwania jednego liścia w wierzchołku oraz stosowania silnych bodźców generatywnych, za co odwdzięczają się jakością i wielkością plonów. Zdaniem specjalistki, pod tym względem mieszaniec ma ogromny potencjał. 

Druga odmiana − DR3896TH F1− ma nieco mniejsze owoce (pojedynczy o masie 160−180 g),  zbliżone wielkością do Admiro F1. Charakteryzuje je wysoka jakość i bardzo dobry smak. Rośliny są mocne (fot. 3), a odmiana polecana jest do nieco późniejszych nasadzeń (od połowy stycznia). Zaletą obydwu mieszańców jest odporność na mączniaka prawdziwego.

Fot. 3. Mocne rośliny mieszańca DR3896TH F1 są dodatkowo odporne na mączniaka prawdziwego

Wojciech Wojcieszek z firmy Yara Poland mówił o wpływie nawożenia na smak pomidora. Zaprezentował także założenia kampanii „Produkuj ze smakiem”, realizowanej od ponad 7 lat przez firmę Yara Poland. Producentom pomidorów szklarniowych polecał wieloskładnikowe nawozy z linii Superba™, zawierające podstawowe makroelementy oraz schelatowane  mikroelementy.

Grzegorz Krasoń przedstawił ofertę rozsad z Grupy Producentów Rozsad Krasoń (czyt. też HO 9/2015), a Tomasz Kosch z firmy Grodan zaprezentował podłoża z wełny mineralnej, m.in. kostki Plantop Delta i maty Grotop Master.
Tekst i zdjęcia: Anna Maciejuk
Artykuł pochodzi z numeru 10/2015 miesięcznika „Hasło Ogrodnicze”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZbadali poziom zanieczyszczeń w „miejskich” owocach
Następny artykułPiS chce państwowej ziemi tylko dla indywidualnego rolnika

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.