Ogrodnicy od wielu lat uprawiają odmianę Pacto F1. Jesienią w 2013 r. gospodarstwo zostało powiększone o 10,7 tys. m2 (łączna powierzchnia z sąsiadującą o pół metra niższą szklarnią wynosi 21 tys. m2). W nowym obiekcie rośliny uprawiane są na podwieszanych rynnach, z kolei w starszym – na matach ułożonych na posadzce. Rozsada produkowana jest w gospodarstwie. Siew nasion odbył się 23 grudnia ub. roku, a sadzenie roślin na miejsce stałe 9−12 stycznia br. w zagęszczeniu 2,4 rośliny/m2. Podczas słonecznej aury rośliny są nawadniane pożywką o EC 2,6 mS/cm, w dni pochmurne – 3-3,1 mS/cm i pH 5,5. Rośliny uprawiane są na macie Grotop Master firmy Grodan, które umożliwiają równomierny rozkład wilgotności na całej objętości. W obiektach zainstalowane są trzy systemy grzewcze: górny, dolny i wegetacyjny. Połać dachowa pokryta jest szkłem hartowanym. Zastosowano też wietrzniki trzypanelowe.
Obecna uprawa będzie kontynuowana najprawdopodobniej do połowy lipca, a w jesiennych nasadzeniach planowana jest uprawa pomidorów standardowych Admiro F1.
W dniu spotkania podawany był dwutlenek węgla na poziomie 700 ppm. Podczas dnia wewnątrz szklarni utrzymywana jest temperatura na poziomie 21°C i w nocy 19°C.
Więcej informacji na łamach „Hasła Ogrodniczego”.
Tekst i fot. A. Wilczyńska
Więcej zdjęć ze spotkania – w galerii.