Promowane będą m.in. pomidory o owocach śliwkokształtnych i typu cherry. W tym pierwszym segmencie dostępna jest już odmiana Carnaby F1, do uprawy w krótkich i przedłużonych cyklach o 120–130-g bardzo smacznych owocach. Jeszcze w testach hodowlanych jest wczesny mieszaniec V 305 F1 o wydłużonych owocach (100– 120 g). Wybarwiają się one na ciemnoczerwono, są twarde, bez mikrospękań.
W sprzedaży są już natomiast dwie nowe odmiany pomidora typu cherry, do uprawy w szklarniach i tunelach foliowych – Luciplus F1 i Summer Sun F1. Owoce pierwszego mieszańca osiągają masę 20 g, są śliwkokształtne, twarde, intensywnie czerwone i bardzo smaczne (Brix 7–8°). Summer Sun F1 to natomiast nowość o żółtych, kulistych owocach (15–25 g) o wyjątkowo słodkim smaku (Brix 8,5–10°). W testach jest ponadto odmiana pomidora wielkoowocowego V 370 F1 o ciemnoczerwonych, lekko spłaszczonych i żebrowanych owocach (220–240 g). Są one twarde, wyrównane i smaczne. Mieszaniec jest średnio wczesny, polecany do uprawy w krótkich cyklach (8–10 gron).
Summer Sun F1 o żółtych owocach typu cherry
Z odmian papryki rekomendowano trzy kreacje, pochodzące z izraelskiej hodowli Hazera Genetics, o grubościennych owocach typu blok mających rożną barwę w fazie dojrzałości zbiorczej – czerwoną (Ruberto F1), żółtą (Sollie F1) i pomarańczową (Zohar F1).
Paprykowe nowości – żółtoowocowa odmiana Sollie F1 i czerwonoowocowa – Ruberto F1
Ruberto F1 – nowa odmiana papryki wcześniej znana pod numerem HA 2532 F1
Anna Maciejuk
Fot. A. Maciejuk