Niemcy mają swoje bakłażany

W Brandemburgii rosną pierwsze uprawiane na skalę przemysłową w Niemczech bakłażany. W szklarniach Werder Frucht GmbH w Fretzdorf (Ostprignitz-Ruppin) rozpoczynają się właśnie zbiory.

– Klienci preferują rodzime, regionalne owoce i warzywa – tłumaczy uprawę niemieckich oberżyn Petra Lack, dyrektor zarządzający Werder Frucht GmbH. Rośliny rosną tu na około 0,5 hektarach pod szkłem. Firma zapowiada, że do jesieni do berlińskich supermarketów trafi od 120 do 140 ton niemieckich bakłażanów.

Według państwowego stowarzyszenia ogrodniczego, w Niemczech nie ma innych firm, które uprawiają to warzywo.

mp

Źródło: dpa, sueddeutsche.de

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPomidor dla przemysłu: Astrachań będzie liderem?
Następny artykułBiedronka. W ofercie tanie szparagi z Meksyku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.