Wybrano dzisiaj zwyciezcę konkursu Innovation Award 2017. Jest nim KnoxTM.
Twórcą KnoxTM jest firma Rijk Zwaan, która prowadząc prace hodowlane przez 12 lat doprowadziła do uzyskania sałaty, która charakteryzuje się mniejszą podatnością na różowienie i brązowienie ciętych krawędzi liści. Jak mówią przedstawiciele firmy zastosowanie KnoxTM ma największe znaczenie w produktach paczkowanych, gotowych do spożycia.
Dotychczas cięta sałata gotowa do spożycia, sprzedawana w paczkach szybko traciła na atrakcyjności w oczach konsumentów. Na krawędziach liści pojawiało się różowo-brunatne przebarwienie wywołane przez naturalne procesy utleniania. W efekcie konsumenci odrzucali te produkty ze względu na nieatrakcyjny wygląd. Osiągnięcie Rijk Zwaan, które doceniono na tegorocznych targach Fruit Logistica, pozwala opóźnić ten proces o 1-2 dni, a zatem uniknąć strat. Nasiona KnoxTM pojawiły się na rynku w maju 2016 r. i obejmowały odmiany Cos, Iceberg, Batavia, Butter, Salanova Crispy i Salanova Butter.