Hiszpański eksport warzyw poniżej oczekiwań

Ubiegłoroczne wyniki eksportu warzyw i owoców podsumowała hiszpańska organizacja eksporterów FEPEX. Według jej ocen należy uznać, że "był on stabilny" w porównaniu do roku 2016. Wzrost wartości osiągnął 1%.
Najsłabsze były listopad (-2% co do wielkości i -2% wartości) oraz grudzień (-3% i -5,6%). W całym roku eksport warzyw spadł o 3,7% (do 5,1 mln t i 5,26 mld €). Najważniejszą pozycję w tej grupie stanowiły pomidory, które przyniosły 1 mld € (+3,7%), choć sprzedano ich o 11% mniej. Druga co wartości była papryka (686,5 tys. t i 952 mln €), następne – sałata (71,9 tys.t i 662,8 mln €), ogórek (626,6 tys. t i 568,2 mln €), kalafior (44,6 tys. t i 479,5 mln €).
 
za: FEPEX
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW Bułgarii przybywa sadów
Następny artykułWe Włoszech więcej jabłek niż zwykle trafiło do przetwórstwa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.