Geotermia i pomidory. Nowe uprawy w Turcji

Na wschodzie Turcji w rejonie Çaldıran w prowincji Van właśnie rozpoczęły się zbiory pomidorów w szklarniach ogrzewanych energią ze źródeł geotermalnych. Zimą temperatura powietrza spada tam nawet do -46 stopni C. Są to pierwsze tego typu obiekty w Turcji. 
Powierzchnia tych nowoczesnych szklarni zajmuje 34 tys. m kw. – podaje freshplaza.it. Zostały zbudowane m.in. dzięki wsparciu finansowemu od lokalnych władz, sięgającemu 3 mln euro. Przedstawiciele firmy Çaldıran Jeotermal, która zbudowała szklarnie, deklarują, że zbiory będą wynosić w nich co roku ok. 1500 ton. Produkcja pomidorów ma się w nich odbywać przy wykorzystaniu zapylania kwiatów przez trzmiele. 
RS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRóże z certyfikatem ADR 2015
Następny artykułMSZ odpowiada sadownikom

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.