Folia na osłony… z krochmalu kukurydzianego

Portugalczycy opracowali formułę wyrobu folii dla rolnictwa w 100 proc. ekologicznej. Nowatorski produkt, wytwarzany m.in. z krochmalu kukurydzianego, samoistnie rozpuszcza się w glebie po zużyciu.

Osłony z plastikowej folii są niebezpieczne dla środowiska naturalnego. Co roku tysiące ton tego materiału zalega bowiem na śmieciowiskach lub na terenach uprawnych przyprawiając o bół głowy ekologów i często samych rolników. Tymczasem odpadki foliowe na polach wcale nie muszą być problemem.

Ekologiczną rewolucję w wyrobie folii dla rolnictwa zapoczątkowali Portugalczycy. Specjaliści z konsorcjum firm, któremu przewodzi spółka Silvex, opracowali bowiem Agrobiofilm, produkt, który doskonale nadaje się do zastosowania na plantacjach jako substytut plastikowej folii. Do złudzenia ją zresztą przypomina.

Portugalska folia bazuje w całości na substancjach roślinnych. Po kilkudziesięciu miesiącach produkt ulega samodzielnemu rozkładowi, a jego resztki nie stanowią zagrożenia dla środowiska naturalnego. – Zamiast plastiku z tworzyw sztucznych do wyrobu folii zastosowaliśmy maizenę, czyli krochmal kukurydziany, a także oleje roślinne. Nasza nowość jest całkowicie ekologiczna i może być stosowana do różnego rodzaju hodowli – wyjaśnia Hernani Magalhaes z firmy Silvex.

Jak ujawnił przedstawiciel portugalskiej spółki, poza rodzimymi rolnikami rewolucyjną folię zamawiają już właściciele gospodarstw hodowlanych z Hiszpanii oraz Francji.

Pierwsze folie biodegradalne zostały zastosowane na plantacjach truskawek, melonów oraz papryki. Agrobiofilm trafił również do winnic w krajach południa Europy, gdzie jego popularność systematycznie rośnie. – Poza wysokim stopniem ekologiczności nasz wynalazek ma jeszcze inną dużą zaletę. Po rozpuszczeniu w glebie Agrobiofilm ma właściwości nawozu. Ponadto pozwala hodowcom zaoszczędzić znaczne środki na utylizacji plastikowych odpadów – dodał Hernani Magalhaes.

Źródło:

 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułANR wykonała plan finansowy 2013
Następny artykułŻywa pamięć o profesorze Pieniążku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.