Amsterdam: wertykalne farmy wkrótce wyżywią połowę populacji

Produkcję rozpoczęła pierwsza wertykalna miejska farma. Warzywa pochodzące z niej trafią bezpośrednio do mieszkańców Amsterdamu. 

Przybliżenie produkcji warzyw do konsumentów to podstawowe założenie tzw. wertykalnych farm – czyli upraw wyposażonych w nowoczesną technologię (regulacja klimatu, nawdaniania, doświetlania), prowadzonych w kilku warstwach jedna nad drugą. 

Pierwsza w Amsterdamie tego typu produkcja warzyw o powierzchni 250 m2 została otwarta przez firmę GrowX 1 listopada 2017 r. Aktualnie warzywa pochodzące z tej farmy dostarczane są do kilku ekskluzywnych restauracji. Właściciele GrowX planują zwiększyć powierzchnię produkcji warzyw w wertykalnych farmach do 2000 m2. Władze Amsterdamu mocno zaangażowały się we wspieranie podobnych projektów i wraz z firmą GrowX wytyczony został cel, aby do 2025 r. połowa mieszkańców tego miasta mogła zaopatrywać się w warzywa z nowoczesnych upraw usytuowanych w stolicy Królestwa Niderlandów.

Zalety tego technologicznego rozwiązania to, jak podkreślają pomysłodawcy projektu, oszczędność wody w produkcji warzyw, całkowite wyeliminowanie zabiegów ochrony roślin, zminimalizowanie kosztów transportu gotowego produktu do konsumentów, a także możliwość dostarczania maksymalnie świeżych warzyw mieszkańcom metropolii.

Źródło: Amsterdam.nl

RS 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDetalicznie o jabłkach w Rosji
Następny artykułRosja: detaliczne ceny warzyw

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.