Produkcję rozpoczęła pierwsza wertykalna miejska farma. Warzywa pochodzące z niej trafią bezpośrednio do mieszkańców Amsterdamu.
Przybliżenie produkcji warzyw do konsumentów to podstawowe założenie tzw. wertykalnych farm – czyli upraw wyposażonych w nowoczesną technologię (regulacja klimatu, nawdaniania, doświetlania), prowadzonych w kilku warstwach jedna nad drugą.
Pierwsza w Amsterdamie tego typu produkcja warzyw o powierzchni 250 m2 została otwarta przez firmę GrowX 1 listopada 2017 r. Aktualnie warzywa pochodzące z tej farmy dostarczane są do kilku ekskluzywnych restauracji. Właściciele GrowX planują zwiększyć powierzchnię produkcji warzyw w wertykalnych farmach do 2000 m2. Władze Amsterdamu mocno zaangażowały się we wspieranie podobnych projektów i wraz z firmą GrowX wytyczony został cel, aby do 2025 r. połowa mieszkańców tego miasta mogła zaopatrywać się w warzywa z nowoczesnych upraw usytuowanych w stolicy Królestwa Niderlandów.
Zalety tego technologicznego rozwiązania to, jak podkreślają pomysłodawcy projektu, oszczędność wody w produkcji warzyw, całkowite wyeliminowanie zabiegów ochrony roślin, zminimalizowanie kosztów transportu gotowego produktu do konsumentów, a także możliwość dostarczania maksymalnie świeżych warzyw mieszkańcom metropolii.
Źródło: Amsterdam.nl
RS