Jesień w pełni, zima za pasem – a może raczej za stołem, którego „zielona” zawartość z tygodnia na tydzień coraz bardziej będzie zależeć od małego skrawka Hiszpanii – regionu Almerii. Pochodząca stamtąd produkcja warzyw trafia do około 300 milionów konsumentów w Europie.
Interprofessional Organisation Hortiespaña podaje, że stowarzyszenych w niej 18 tysięcy plantatorów produkuje warzywa i owoce na powierzchni 42,5 tys. hektarów, z czego 33 tys. ha znajduje się właśnie w Almerii (reszta – w Granadzie). Ich gospodarstwa tworzą 88 tysięcy miejsc pracy. Region jest największym w Europie centrum produkcji pod osłonami. Skupia się tam 78% hiszpańskich szklarni. Eksport produkcji to 70%. Dla porównania Francja zużywa 70% swojej produkcji sama, eksportuje 30%.
Największymi odbiorcami warzyw z Almerii są Brytyjczycy i Niemcy. Produkty z tego regionu są kupowane przez około 300 mln konsumentów w całej Europie.
za: La Voz de Almeria