Islandzka farma Fridheimar (południowa część wyspy, na wschód od stolicy kraju) od 70 lat zajmuje się produkcją ogrodniczą, zaś od 1995 roku także hodowlą koni. Co najciekawsze – w oryginalny sposób realizuje agroturystykę propagując ideę „z grządki na talerz” – odwiedzający farmę są goszczeni w restauracji umiejscowionej w szklarni. Gospodarze oferują także warzywne suweniry na pamiątkę wizyty w Fridheimar.
Podupadłą farmę kupili w 1995 roku Knutur i Helen – oboje z wykształcenia ogrodnicy, ale też miłośnicy koni. W pierwszych latach swojego gospodarowania odbudowali zastane szklarnie (1174 m2) i budynki gospodarstwa, potem w nowych już obiektach (1000 m2) rozpoczęli uprawy pomidorów i ogórków w cyklu całorocznym. Wykorzystywali oczywiście dar islandzkiej przyrody – gorącą wodę z gejzerów i produkowaną z niej energię elektryczną. W prowadzeniu szklarniowego profesjonalnego ogrodnictwa korzystali z doświadczeń i rad ekspertów z Finlandii.
Większość produkcji jest zbywana na miejscu – farma ma 20 koni dla turystów, jest więc często odwiedzana przez lubiących aktywny wypoczynek rodaków. Najnowszą atrakcją gospodarstwa jest Atrium – restauracja działająca w szklarni, w bezpośrednim sąsiedztwie upraw i serwująca głównie potrawy z pomidorów – od przystawek, sałatek, przez zupy, po dania główne i desery.
Obecnie na farmie oprócz pary rodziców pracuje piątka dzieci Heleny i Knutura. Swoim gościom proponują suweniry –wśród nich produkty żywnościowe z ogórków i pomidorów. Farma ma także własny The Little Tomato Shop.
za: fridheimar.is
pg