Żywność ekologiczna w szkołach w Tarnogrodzie

mat. prasowy
Rolnicy ekologiczni odwiedzają kolejne województwa, by propagować rolnictwo ekologiczne, informować o nim, dzielić się wyprodukowaną żywnością, zbierać opinie konsumentów, ale i edukować najmłodsze pokolenia.

„Ekologia” na stołówkach

To niezwykle ważna misja, ponieważ problem nadwagi dotyczy już co piątego ucznia (w wieku 10-16 lat) w Polsce, według badania Instytutu Żywności i Żywienia. Możemy zmienić ten niekorzystny trend dzięki oddolnej Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego w ramach operacji pn. „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”. Działania przynoszą pierwsze wymierne efekty – gmina Tarnogród, z której rolnicy aktywnie uczestniczą w operacji pilotażowo wprowadza żywność ekologiczną do stołówek szkolnych. Coś, co z pozoru, jak dotąd było niemożliwe staje się rzeczywistością.

My obalamy mity, bo ta żywność nie jest znacząco droższa od żywności konwencjonalnej i bardzo się cieszymy, że nasze dzieci jako jedne z pierwszych w Polsce będą miały posiłki przygotowane z bardzo dużym udziałem ekologicznych warzyw i owoców. Większe walory zdrowotne i smakowe tych produktów zdecydowanie warte są niewielkiej dopłaty – mówi Paweł Dec Burmistrz Tarnogrodu w woj. lubelskim.

Rolnicy i rodzice uczniów wierzą, że w ślad Gminy Tarnogród pójdą inne samorządy w kraju.

Zacznijmy od edukacji

Stoisko przygotowane przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA z Rzuchowej (gm. Pleśna, woj. małopolskie) oraz rolników i producentów żywności ekologicznej (z woj.: małopolskiego, lubelskiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego) gościło już na dwóch dużych imprezach plenerowych – dożynkach w Pleśnej, a także w Luchowie Górnym (woj. lubelskie).

Edukacja „Z głową i ze smakiem” odbywa się w atrakcyjny i przystępny sposób w specjalnie przygotowanej strefie z meblami przystosowanymi do dzieci. W formie gier i zabaw najmłodsi poznają walory owoców, warzyw, napojów i artykułów z żywności ekologicznej. Na tym nie koniec – organizatorzy stoiska przybliżają również znaczenie różnorakich symboli, jak euroliść (znak ekologiczny przyznawany przez Komisję Europejską dla produktów ekologicznych w Unii Europejskiej czy fairtrade (tzw. sprawiedliwy handel). Dzieci zyskują wiedzę i zachętę do spożywania świeżych owoców, warzyw czy soków i żywności niskoprzetworzonej, wyprodukowanej bez chemii i bez dodatków cukrów etc. Stosowanie się do tych porad powinno zaprocentować zdrowiem w przyszłości.

Założenia operacji „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw” i oddolnej Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego są znacznie szersze. Plan działań zakłada między innymi:

  • wprowadzenie produktów ekologicznych do menu żłobków, przedszkoli czy szkół,
  • konsultacje z Ministerstwem Edukacji w zakresie edukacji zdrowego odżywiania w kontekście rosnącego problemu nadwagi i otyłości w społeczeństwie.

Poza tym sami rolnicy i producenci chcieliby przyjmować grupy szkolne na warsztatach w swoich gospodarstwach rolnych.

Nadwaga czy otyłość

Problemy z otyłością i nadwagą wśród dzieci nie biorą się znikąd. Rodzice, opiekunowie nie mają wystarczającej wiedzy, czego efektem jest, że wśród młodych ludzi dominuje żywność wysoko przetworzona typu fast food. O bolączkach braku edukacji rolnicy z czterech województw dyskutowali podczas spotkania, które miało miejsce w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej, skąd wywodzi się Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA, inicjator operacji „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”. Nieznajomość różnic pomiędzy żywnością ekologiczną a konwencjonalną czy brak świadomości na temat oznaczeń żywności jest widoczny także podczas badań ankietowych przeprowadzanych przy okazji uczestnictwa w dużych wydarzeniach plenerowych. Konsumenci nie dowierzają, że oferujemy owoce, warzywa bez chemii – mówi Katarzyna Lis z gospodarstwa ekologicznego w Różańcu w woj. lubelskim.

Żywność ekologiczną ze stoiska „Z głową i ze smakiem” będzie można odkryć podczas imprez plenerowych w: woj. świętokrzyskim (8 września 2019 r. w Opatowie) oraz woj. mazowieckim (15 września 2019 r. w Piasecznie).

Materiał opracowany przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach operacji pn. „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułŚwięto Dalii w Holandii
Następny artykułPrzekaż gospodarstwo, weź rekompensatę z PROW

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.