W dorocznym raporcie o stanie branży USDA prognozuje ograniczenie eksportu jabłek, winogron stołowych i gruszek w sezonie 2019/20 z Chile.
Eksperci tłumaczą zmniejszenie podaży spadkiem plonu owoców z powodu suszy i zmniejszeniem powierzchni upraw. Eksport jabłek spadnie o 7% w porównaniu z sezonem 2018/19 do 657 tys. ton, winogron stołowych – o 3% i wyniesie 640 tys. ton, a gruszek o 10% mniej, do 117 tys. ton.
Obecnie największymi importerami jabłek z Chile są Stany Zjednoczone, Kolumbia, Indie i Tajwan. W porównaniu do 2017/2018 w następnym sezonie wyeksportowano do USA o 26,21% więcej. W przyszłości chilijscy producenci planują poszerzyć geografię dostaw i wejść na rynki Chin, Tajwanu, Indii i Wietnamu, gdzie ceny owoców są wyższe.
Piotr Grel
Za: USDA