W oparciu o dane FAS Europe amerykańskie FAS (Foreign Agricultural Service) zestawiło wyniki tegorocznej produkcji wiśni i czereśni w Europie. Liderem produkcji liczonej łącznie tych owoców pozostaje w krajach UE Polska zagospodarowując 75% tego rynku. Następne są Włochy i Hiszpania, Niemcy zostały w tym sezonie wyprzedzone przez Grecję i Węgry.
Według FAS łączna powierzchnia upraw czereśni i wiśni w UE stanowi około 152 tys. hektarów. W bieżącym sezonie doliczono się zbiorów na poziomie 623, 7 tys. ton wiśni i czereśni, co oznacza spadek o 11% wobec roku 2015. Polskie (235 tys. t) i hiszpańskie (87 tys. t) wyższe niż ubiegłoroczne plony (+7 tys. t w Polsce i ok. 1 tys. t w Hiszpanii) nie zrekompensowały tego europejskiego spadku.
Informacje o zbiorach w Polsce publikowaliśmy tutaj, zaś o włoskich czereśniach można przeczytać tutaj. Hiszpańskie czereśnie pochodzą głównie z prowincji Estramadura (35%) i Aragonii (20%), zbierane są od końca kwietnia do sierpnia. Głównymi odmianami czereśni są ‘Napoleon’, ‘Ambrunesa’, ‘Burlat’, ‘Starking’, ‘Lapins’, ‘Summit’, ‘Vittoria’, ‘Van’. Z wiśni przeważają ‘Richmond’, ‘Montmorency’, ‘Morello’.
za: FAS Europe
pg