Polskie sadownictwo przez ostatnie 30 lat przeszło olbrzymią ewolucję. Dziś jednak stoi przed wieloma nowymi wyzwaniami i decyzjami, o których będziemy dyskutować właśnie podczas tegorocznej konferencji. Spotkanie Sadownicze w Sandomierzu to także doskonała okazja, aby spotkać się z przedstawicielami firm oferujących technologie i rozwiązania wspierające produkcję sadowniczą, a także odwiedzić interaktywną wystawę „Polskie sadownictwo 30 + 30”, której premiera uświetni tegoroczną edycję.
Stało się już tradycją, że pierwszy dzień rozpoczniemy przeglądem sytuacji rynkowej w Polsce i Europie, aby lepiej zrozumieć, jak wyglądają stan zapasów, ceny, a także możliwe scenariusze w kolejnych miesiącach przechowywania i sprzedaży jabłek i gruszek. Jednym z często podnoszonych problemów jest bardzo słabe zorganizowanie naszego sadownictwa – czy faktycznie organizacja rynku jest receptą na problemy branży? To także temat debaty, którą z zaproszonymi gośćmi poprowadzi Justyna Dobrosz z portalu Sad24.pl. Również dwa kolejne tematy na pewno przyciągną uwagę sadowników, gdyż ściśle związane są z rosnącymi kosztami oraz możliwościami ich ograniczenia. Jak faktycznie wygląda dzisiaj mechanizacja pracy w sadzie, jakie są jej realne koszty oraz wady i zalety?
I kolejny temat, który w 2022 roku wzbudzał olbrzymie emocje – energia w gospodarstwie sadowniczym. Pokażemy wyniki audytu energetycznego w typowym gospodarstwie sadowniczym, a na praktycznych przykładach wskażemy te rozwiązania, które mogą pomóc obniżyć koszty energii przede wszystkim podczas załadunku i przechowywania owoców. Nie zabraknie także informacji na temat nowych rozwiązań i technologii z zakresu ochrony i nawożenia, które przedstawią eksperci z firm branżowych. Zaprezentujemy także wyniki raportu na temat zrównoważonego ogrodnictwa – to istotne zagadnienie, szczególnie w kontekście wymagań, jakie stawia przed sadownikami europejski Zielony Ład.
Czy faktycznie sadownicy muszą sprzedawać owoce tylko przez pośredników, niezależnie od tego, czy są to owoce deserowe, czy dla przetwórstwa? Jak w inny sposób można je zagospodarować, aby większy zysk trafiał bezpośrednio do samego sadownika? Jak przekształcić gospodarstwo sadownicze w firmę wytwarzającą wysokoprocentowe alkohole, soki, dżemy czy inne przetwory sprzedawane następnie pod własną marką. To z kolei temat przewodni drugiego dnia sandomierskiego spotkania, a przedstawimy go w formie interaktywnej debaty, do której zaprosiliśmy nie tylko sadowników, którzy już taką działalność prowadzą, lecz także ekspertów, którzy poinformują o sposobach finasowania jej chociażby z PROW 2023–2027 oraz o uwarunkowaniach prawnych czy organizacyjnych takiego przedsięwzięcia. Na konkretnych przykładach przedstawimy, jak to działa w innych krajach, będziemy mówić zarówno o szansach, jak i wyzwaniach, jakie niesie ze sobą taki sposób działalności.
Dla odwiedzających Sadownicze Spotkanie w Sandomierzu organizatorzy przygotowali też konkursy – codziennie będzie można wygrać bardzo cenne, przydatne w każdym gospodarstwie nagrody.
Więcej informacji o wydarzeniu, a także szczegółowy program: TUTAJ