Według najnowszych danych WAPA (Światowego Stowarzyszenia Producentów Jabłek i Gruszek), zapasy jabłek w krajach Unii Europejskiej pierwszego marca 2014 roku wyniosły 2,61 mln t i były o 23% wyższe w porównaniu do tego samego okresu przed rokiem.
Największy wzrost zapasów zanotowano we Włoszech (21,4% r/r) oraz Francji (+85%) natomiast największy spadek w Niemczech (-14,8% r/r).
W Polsce zapasy jabłek ukształtowały się na poziomie 680 tys. t, co było wielkością o 12,2% wyższą niż rok wcześniej. Spadek zapasów w odniesieniu do pierwszego dnia lutego wyniósł 58,5 tys. ton czyli był mniejszy o blisko 21% niż rok wcześniej. Świadczy to o utrzymującym się wciąż niskim popycie na krajowe jabłka, który ma istotny wpływ na kształtowanie się cen tych owoców na rynku.
Zapasy jabłek w Polsce wg odmian (za WAPA)
Zapasy jabłek w UE (za WAPA)
Źródło: BGŻ, WAPA