Wsparcie dla rolnictwa obszarów górskich

fot. J. Klepacz-Baniak
W resorcie rolnictwa trwają prace nad przygotowaniem odpowiedniego programu wsparcia rolnictwa na obszarach górskich, który poprawi rentowność produkcji rolnej oraz pozwoli zachować unikalność tych terenów. Program powinien również pomóc w podtrzymaniu rolniczego wykorzystania gruntów rolnych na obszarach górskich.

Innowacje wzmacniające potencjał rolnictwa terenów górskich były tematem konferencji, która 17 lipca br. odbyła się w ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi.

Góry są ważnym dla rolnictwa obszarem, zarówno gospodarczym, ekologicznym, jak i kulturowym – powiedział minister Jan Krzysztof Ardanowski. Szef resortu rolnictwa zaznaczył, że atutem gór są nie tylko piękne widoki, lecz także agroturystyka oraz wysokiej jakości produkty wytwarzane z miejscowych surowców, jak na przykład oscypki czy bryndza.

Jak wspomóc rolnictwo obszarów górskich?

W górach produkcja rolna jest trudniejsza i potrzebne jest tu specjalne wsparcie. Zdaniem szefa resortu nie powinny to być dotacje, ale inne formy wsparcia np. pomoc w promowaniu produktów górskich, czy wyższy zwrot akcyzy za paliwo rolnicze. Szef resortu przypomniał, że na korzyść obszarów górskich zostały zmienione zasady wyznaczania obszarów o trudnych warunkach gospodarowania (ONW), które uprawniają do starania się o wyższe wsparcie.

Dochody rolników powinny jednak pochodzić z dobrze zorganizowanej produkcji i sprzedaży za dobrą ceną produktów wysokiej jakości. Musimy zastanowić się wspólnie nad tym jakie rozwiązania wprowadzić, aby produkty te były dostępne na rynku i rozpoznawalne jako produkty wyróżniające się jakością – mówił minister. Jednym z rozwiązań jest aplikowanie o unijne certyfikaty żywności. Dzięki nim produkt jest chroniony, a jednocześnie producent uzyskuje wyższą cenę, natomiast konsument gwarancje jakości i pochodzenia. Dobrym przykładem tego typu działań są Włosi, którzy zarejestrowali już w unijnym systemie 299 swoich produktów, podczas, gdy Polska w ciągu 15 lat zarejestrowała tylko 42.

Dobrym rozwiązaniem dla tych terenów jest, w opinii ministra, rozwój rolniczego handlu detalicznego. Obecnie obowiązujące w Polsce przepisy są bodaj najlepsze w Europie i umożliwiają sprzedaż praktycznie wszystkiego, co rolnicy mogą wytworzyć. W tej chwili 4,5 tys. gospodarstw sprzedaje żywność przetworzoną w gospodarstwie, a ok. 11 tys. zajmuje się sprzedażą produktów nieprzetworzonych.

Kolejnym rozwiązaniem dla terenów górskich może być reaktywowanie małych ubojni. Przywrócimy możliwość uboju zwierząt w małych gospodarstwach, podobnie jak jest to w Austrii, czy Bawarii. Jest to szczególnie ważne nie tylko w przypadku bydła, ale także innych gatunków zwierząt, np. na terenach górskich owiec. Przygotowujemy już odpowiednie przepisy w tej sprawie. Bedą musiały być one notyfikowane w KE, ale spodziewam się, że w świetle rozwiązań stosowanych w innych krajach problemów z tym nie będzie – zaznaczył minister.

Identyfikując potrzeby i wyzwania, na które powinna reagować polityka górska MRiRW, podjęto dotychczas szeroką współpracę z regionami województw Polski południowej. W tym zakresie prowadzone były również prace w ramach Porozumienia Rolniczego.

Źródło: MRiRW

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZagrożenia chorobami w szkółkach w 28 tygodniu roku
Następny artykułMołdawia: handel promuje rodzimych producentów

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.