Wskazówki 20114/10

Mamy obecnie długo trwające warunki do bardzo silnych infekcji parchem jabłoni. W zasadzie notujemy - z małą przerwą - infekcję ciągłą od:
Rejon Sandomierz:
1. Gałkowice: infekcja słaba 26.04 o godz. 9:00; średnia o godz. 13:00 i silna o godz. 15:00 i trwa nadal!
2. Świężyce: infekcja słaba 26.04 o godz. 6:00; średnia o godz. 09:00 i silna o godz. 11:00 i trwa nadal!
3. Suliszów: infekcja słaba 26.04 o godz. 06:00; średnia o godz. 10:00 i silna o godz. 14:00 i trwa nadal!
4. Pęchów: infekcja słaba 26.04 o godz. 10:00; średnia o godz. 14:00 i trwa nadal!
5. Pawłów (pow. Starachowice): infekcja słaba 26.04 o godz. 11:00 i trwa nadal!
6. Kleczanów:  infekcja słaba 26.04 o godz. 10:00; i trwa nadal!
7. Jachimowice: infekcja słaba 26.04 o godz. 08:00; średnia o godz. 12:00 i silna o godz. 14:00 i trwa nadal!
8. Czyżów: infekcja słaba 26.04 o godz. 10:00; średnia o godz. 15:00 i trwa nadal!
9. Busko-Pacanów: infekcja słaba 26.04 o godz. 02:00; średnia o godz. 09:00 i silna o godz. 12:00 i trwa nadal!
10. Bogoria: infekcja słaba 26.04  o godz. 08:00; średnia o godz. 12:00 i trwa nadal!
11. Bilcza: infekcja słaba 26.04 o godz. 08:00; średnia o godz. 10:00 i trwa nadal!
Rejon Nowy Sącz:
1. Zegartowice: infekcja słaba 26.04 o godz. 00:00; średnia o godz. 08:00 i silna o godz. 10:00 i trwa nadal!
2. Krasne: infekcja słaba 25.04 o godz. 23:00; średnia dzisiaj o godz. 07:00 i silna o godz. 10:00 i trwa nadal!
3. Tarnogród: infekcja słaba 26.04 o godz. 09:00 i trwa nadal.
Rejon Lublin:
1. Urzędów: infekcja słaba 26.04 o godz. 12:00; i trwa nadal!
2. Opole-Karczmiska: infekcja słaba 26.04 o godz. 09:00; średnia o godz. 13:00 i silna o godz. 14:00 i trwa nadal!
3. Janów Podlaski: infekcja słaba 26.04 o godz. 09:00; średnia o godz. 14:00 i  trwa nadal!
4. Lublin: infekcja słaba 26.04 o godz. 08:00; średnia o godz. 13:00 i silna o godz. 15:00 i trwa nadal!
Rejon Sochaczew:
1. Zabostów: infekcja słaba 26.04 o godz. 12:00; średnia o godz. 14:00 i trwa nadal!
2. Trzepnica: infekcja słaba 26.04 o godz. 08:00; średnia o godz. 12:00 i trwa nadal!
3. Świniokierz: infekcja słaba 26.04 o godz. 12:00 i trwa nadal!
4. Sromów: infekcja słaba 26.04 o godz. 14:00 i trwa nadal!
5. Sójki: infekcja słaba 26.04 o godz. 12:00; średnia o godz. 15:00 i trwa nadal!
6. Skurów: infekcja słaba 26.04 o godz. 13:00 i trwa nadal!
7. Rudniczek: infekcja słaba 26.04 o godz. 11:00; średnia o godz. 14:00 i trwa nadal!
8. Prusy: infekcja słaba 26.04 o godz. 12:00 i trwa nadal!
9. Patoki: infekcja słaba 26.04 o godz. 16:00 i trwa nadal!
10. Laski: infekcja słaba 26.04 o godz. 12:00 i trwa nadal!
11. Kamieńszczyzna: infekcja słaba 26.04 o godz. 13:00; średnia o godz. 16:00 i trwa nadal!
12. Kaleń: infekcja słaba 26.04 o godz. 13:00; średnia o godz. 16:00  i trwa nadal!
13. Głudna: infekcja słaba 26.04 o godz. 14:00 i trwa nadal!
14. Głowno: infekcja słaba 26.04 o godz. 11:00; średnia o godz. 15:00 i  trwa nadal!
15. Frampol: infekcja słaba 26.04  o godz. 13:00 i trwa nadal!
16. Dąbrowice: infekcja słaba 26.04  o godz. 12:00 i trwa nadal!
17. Borzęcin: infekcja słaba 26.04 o godz. 12:00 i trwa nadal!
 
Czas działania interwencyjnego preparatu należy liczyć do początku  infekcji słabej!
Obecnie najsensowniejszym wyborem będzie opryskiwanie sadów jabłoniowych mieszaniną Score 250 EC (0,2 l/ha) + preparat kontaktowy (Delan – 0,5 kg/ha lub preparat zawierający kaptan w dawce podstawowej). Do roztworu należy dodać Protector 0,4 l/ha.
Mythos jest preparatem, który stosujemy w temperaturze do 20˚C, a więc jest ryzyko, że w trakcie dnia temperatura będzie wyższa.
Modele chorobowe zarazy ogniowej pokazują ogromne zagrożenie tym patogenem (może być porażone od 3% do 45 % kwiatów) Trwa kwitnienie – należy wykonać odrębny zabieg jednym z preparatów: Champion 50 WP (1,5 kg/ha); Cuproflow 375 SC (1,5 l/ha); Funguran-OH 50 WP (1,5 kg/ha); Kocide 2000 35 WG (2 kg/ha); Miedzian 50 WP (1,5 kg/ha); Miedzian Extra 350 SC(1,5 l/ha).
Adam Fura, ŚODR O/Sandomierz

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWpływy z eksportu żywności mogą spaść
Następny artykułMarcowy stan zapasów jabłek i gruszek w UE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.