W okresie handlowym od lipca 2016 do czerwca 2017 r. włoscy konsumenci kupili 403 tys. ton gruszek, czyli o 4 proc. więcej niż rok wcześniej. Dało to ok. 6,5 kg gruszek na statystycznego mieszkańca Półwyspu Apenińskiego. Średnia cena gruszek kupowanych przez konsumentów wynosiła 1,74 euro/kg.
Włochy zwykle importują prawie 100 tys. ton gruszek, jednak w ubiegłym sezonie sprowadzono zaledwie 90 tys. ton. Połowa dostaw pochodziła z Południowej Pólkuli w tym z Argentyny 21 tys. ton, Chile 15 tys. ton. Z Hiszpanii sprowadzono w 2016 r. 25 tys. ton gruszek, a z Holandii, Francji i Belgii, po kilka tysięcy ton.
Eksport włoskich gruszek w omawianym okresie zmniejszył się o 13 proc. i wyniósł 133 tys. ton. Owoce te trafiły głownie do państw Unii Europejskiej (40 proc. do Niemiec, 15 proc. do Francji, po 7 proc. do Austrii i Rumunii, a także 4 proc. do Wielkiej Brytanii).
Źródło: freshplaza
RS